Sentralbanksjefens årstale

Oppsummert

Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt i dag sin årlige tale om økonomiske perspektiver, men var også innom klimaspørsmål fra talerstolen. Olsens budskap om å ikke stenge ned norsk oljenæring for tidlig, møtes med krass kritikk.

 • Sentralbanksjefen får kritikk

  Sentralbanksjef Øystein Olsen mottar krass kritikk etter at han diskuterte klimaspørsmål i sin årlige tale tidligere i dag. Først kalte Olsen FNs 1,5-gradersrapport «alarmerende», før han advarte oljebransje mot å legge ned for tidlig.

 • – Svekket evne til å møte ny krise

  Sentralbankene har brent så mye krutt etter finanskrisen at evnen til å takle nye tilbakeslag er svekket, mener sentralbanksjef Øystein Olsen. De siste ukers børsuro har gjort flere urolige.

  Sentralbanksjefens årstalen 2018
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Advarer mot kryptovaluta

  – Kryptovalutaer stryker på avgjørende krav vi må stille til et betalingsmiddel, sier sentralbanksjef Øystein Olsen under sin årstale. Olsen sier til NTB at kryptovaluta er uegnet som pengeenhet på grunn av sin svingende verdi.

 • Advarer mot økt proteksjonisme

  Sentralbanksjef Øystein Olsen er urolig for at den politiske utviklingen internasjonalt skal føre til mindre handel og ramme norsk økonomi. Skulle utviklingen internasjonalt gå i retning av en mindre fri verdenshandel, vil få tjene på det, sier Olsen.

Sentralbanksjefen sier politikere må gjøre mer for å få kontroll på folks høye boliggjeld og vil ta i bruk skatt som virkemiddel for å hindre at folk tar opp for mye lån når de kjøper bolig.
Norges Bank-sjefen sin årstale

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no