Selfangst med hakapik
Foto: Kristian Ernstsen

Selstrid med EU

Oppsummert

EU hadde rett til å innføre importforbud på selprodukter fra Norge og Canada i 2009, har Verdens handelsorganisasjon avgjort. EU innførte et forbud mot import og salg av selprodukter fordi selfangsten blir sett på som inhuman.

 • EU endrer selregler

  EU endrer i forbudet mot handel med selprodukter for å etterleve Verdens handelsorganisasjons regler. – Dette bringer EUs forbud mot handel med selprodukter i overensstemmelse med WTO-reglene, heter det i tirsdagens vedtak.

 • NOAH jubler over seldom

  Dyrevernorganisasjonen NOAH sier seldommen i WHO som godtar EU-forbudet mot import av selprodukter, er «en viktig og gledelig seier». Siri Martinsen i NOAH sier at dommen stadfester at dyrevernhensyn og folks ønske om å beskytte dyr fra lidelse er legitime grunner for handelsforbud.

 • Aspaker venter at EU snur

  Fiskeriministe Elisabeth Aspaker mener EU må oppheve vedtaket om å forby import av selprodukter fra Norge og Canada, etter at WHO i dag dømte forbudet som diskriminerende. – Det er nå fastslått at EU ikke kan innføre vilkårlige tiltak på denne måten, og jeg forventer at EU opphever forbudet, sier Aspaker.

 • Brende fornøyd med seldom

  – Vi er fornøyd med at WHO har konkludert med at EUs regler for handel med selprodukter er i strid med WTO-regelverkets grunnprinsipper om ikke-diskriminering, selv om vi ikke har fått gjennomslag for alle anførsler, sier utenriksminister Børge Brende.

 • Delt seldom i WHO

  Selv om EU får opprettholde importforbudet av sel, har Norge fått delvis medhold av WHO. WTO slår fast at reglene som forbyr import strider mor regler om ikke-diskriminering.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no