Hopp til innhold
Rakett skytes opp
Foto: Uncredited / Ap

Sanksjoner mot Iran

Oppsummert

Amerikanske sanksjoner mot Iran rammer landets oljeeksport, skipsfart og banker. Sanksjonene er innført fordi USA mener Iran ikke overholder forbudet mot å utvikle atomvåpen. Retorikken mellom de to landene har hardnet den siste tiden.

  • EU utvider sanksjonene mot Iran

    EU innfører nye sanksjoner mot iranske tjenestepersoner og enheter som følge av deres rolle i de blodige protestene mot myndighetene i Iran. De nye sanksjonene ble innført mandag og omfatter 32 personer og to enheter. Blant dem som nå er sanksjonert, er Irans utdanningsminister og ministeren for kultur og islamsk veiledning. Også en rekke andre politikere omfattes av sanksjonene, deriblant flere parlamentarikere og personer med stillinger i rettsvesenet og fengselsvesenet. EUs sanksjoner mot Iran omfatter nå til sammen 196 personer og 33 virksomheter.

    (NTB)

  • EU med nye sanksjoner mot Iran

    EUs utenriksministre har blitt enige om å innføre ytterligere sanksjoner mot Iran.

    Den nye sanksjonspakken ble vedtatt på EUs utenriksministermøte i Brussel mandag.

    – EU fordømmer på det sterkeste den brutale og uforholdsmessige bruken av makt fra iranske myndigheter mot fredelige demonstranter, skriver Sveriges presidentskap i EU på Twitter.

  • Von der Leyen støtter terrorstempling av Irans revolusjonsgarde

    EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier at hun støtter en erklæring av Irans revolusjonsgarde som en terrororganisasjon etter flere henrettelser.

    – Reaksjonen fra regimet i Iran er grusom, og de tråkker på grunnleggende menneskerettigheter, sa von der Leyen under Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos tirsdag. Vi vurderer en ny runde med sanksjoner, og jeg vil støtte og også listeføre Revolusjonsgarden. Jeg har hørt flere ministre be om dette, og jeg mener de har rett, sa von der Leyen.

  • EU med nye sanksjonar mot Iran

    EU-landa kjem til å vedta nye sanksjonar mot Iran, seier EUs utanrikssjef Josep Borrell før utanriksministermøtet i Brussel måndag.

    Borrell seier det er Irans våpeneksport til Russland og avrettingar av demonstrantar som gjer at EU no vil sette i verk fleire og hardare sanksjonar.

    Måndag gjennomførte Iran den andre avrettinga av personar som har delteke i demonstrasjonane i landet.

  • Tyskland: Vil øke presset på regimet i Iran

    Sanksjoner er en av måtene Tyskland vil øke presset på regimet i Iran, skriver den tyske kansleren Olaf Scholz på Twitter, ifølge Reuters.

    – Vi vil fortsette å øke presset på revolusjonsgarden og det politiske lederskapet, sier Scholz.

    I ukesvis har befolkningen i Iran demonstrert mot regimet. Demonstrantene har blitt truet med dødstraff. EU jobber for tiden med nye sanksjoner mot regimet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no