X06513
Foto: SATISH KUMAR / Reuters

Sabotasjeangrep på oljetanker

Oppsummert

De forente arabiske emirater meldte om sabotasje mot fire sivile skip i Persiabukta 12. mai. Mandag 13. mai skrev The Daily Mail at et av fartøyene er den norske oljetankeren MT Andrea Victory.

 • Gibraltar sier nei til USA

  Gibraltar sier de ikke vil følge en oppfordring fra USA om å ta en iransk oljetanker i arrest. Skipet har vært holdt i Gibraltar i seks uker, men ble frigitt torsdag. USA sier skipet, som har 2,1 million fat olje, bryter med USAs sanksjoner mot Iran.

 • Mener statlig aktør stod bak angrep

  De forente arabiske emirater mener det er sannsynlig at en statlig aktør stod bak angrepene mot fire oljetankere i Persiabukta, melder BBC. Det går frem i en rapport til FNs sikkerhetstråd. Rapporten sier ingen ting om hvilket land som kan stå bak.

 • Norge vil delta i etterforskning

  Norge vil delta i etterforskningen av sabotasjeangrepene på fire skip utenfor Emiratene på søndag. Et av skipene som fikk full i skroget var en norsk oljetanker. Frankrike, USA, Emiratene og Saudi Arabia vil også delta i etterforskningen.

 • USA tror Iran var involvert

  Første vurdering fra amerikansk militære etter sabotasje mot fire skip utenfor kysten av De forente arabiske emirater søndag, er at Iran har vært involvert. Det uttaler en talsperson for amerikanske myndigheter mandag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no