Hopp til innhold

Rwanda avviser FN-rapport om støtte til opprørere i Kongo

Rwandas regjering avviser anklager fra FN, som hevder å ha solide beviser for at landets regjeringshær aktivt støtter opprørere i nabolandet Kongo.

En gruppe uavhengige FN-eksperter la denne uka fram en 131 sider lang rapport der de dokumenterer Rwandas støtte til opprørsgruppen M23 og slår fast at rwandiske regjeringsstyrker opererer i nabolandet.

En talskvinne for regjeringen i Kigali avviser rapporten.

– Denne rapporten er en taktikk for å lede oppmerksomheten vekk fra de virkelige spørsmålene, og den inneholder usanne anklager som bør bli møtt med den forakt de fortjener, heter det i en uttalelse Yolande Makolo.

– Rwanda har legitim rett til å forsvare vårt territorium og våre innbyggere, legger hun til.

Forholdet mellom Rwanda og Kongo har lenge vært anstrengt. Rwanda anklager Kongo for å beskytte etniske hutuer som sto bak folkemordet på tutsiene og moderate hutuer i 1994. Kongo anklager Rwanda for å støtte M23, en opprørsgruppe som består av mange tidligere tutsisoldater fra den kongolesiske hæren.

Ifølge eksperter er rundt 130 ulike væpnede grupper aktive i det østlige Kongo. Mange av dem kjemper om kontroll over regionens verdifulle gruveressurser, som omfatter kopper, kobolt, gull og diamanter.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no