Hopp til innhold

Russland la ned veto i Sikkerhetsrådet

Et forslag i FNs sikkerhetsråd om å fordømme Russlands «folkeavstemninger» om annektering av fire regioner i Ukraina, ble nedstemt, fordi Russland la ned veto.

USA fremmet sammen med Albania et forslag om å fordømme de ufrie «folkeavstemningene».

– Igjen har Russland misbrukt sin veto-rett. Ikke et eneste annet medlem i rådet anerkjenner Russlands ulovlige annektering av ukrainsk territorium. Russlands veto endrer ikke det faktum, sa Barbara Woodward, som representerer Storbritannia i rådet.

Russlands representant, Vasilij Nebenzia, sa før avstemningen at de andre medlemslandene bevisst tvang Russland til å legge ned veto, slik at de i etterkant kunne anklage dem for å misbruke denne retten.

Det er kun de fem faste av de 15 medlemslandene som kan legge ned veto. Disse er USA, Russland, Frankrike, Kina og Storbritannia.

Kina avsto fra å stemme over forslaget.

FNs sikkerhetsråd skulle fredag møtes for å diskutere lekkasjene i gassrørledningene etter innkalling fra Russland. Ambassadørene startet med å diskutere de folkerettsstridige «folkeavstemningene», der Russland har erklært fire ukrainske områder som russiske. Det gjelder Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no