Russisk gasseksport til Ukraina
Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

Russisk eksport av olje og gass

Oppsummert

Russland eksport av gass vekker strid. Gassledningen Nord Stream under Østersjøen er utsatt for sanksjoner fra USA, og gassledningen til Tyrkia, Turk Stream, er under planlegging. Ledningen South Stream under Svartehavet til Sør-Europa er skrinlagt.

 • IEA ber OPEC «ta grep»

  Det internasjonale energibyrået (IEA) ber OPEC og deres allierte om å ta nødvendige grep for å få oljeprisen ned på et «fornuftig nivå».

  – Jeg håper veldig at de tar nødvendige grep for å hjelpe det globale oljemarkedet og bidra til å få prisene ned til et fornuftig nivå, sier IEA-sjef Fatih Birol.

  Birol retter særlig oppfordringen til Russland.

  – Russland kan enkelt øke eksporten til Europa med 15 prosent og hjelpe det europeiske gassmarkedet betydelig, sier Birol.

 • Truer Moldova med gass-kutt

  Den russiske gassgiganten Gazprom truer med å stenge gassen til Moldova i løpet av 48 timer dersom ikke gjelden betales.

  Talsperson Sergej Kuprijanov sier til den russiske TV-kanalen NTV mandag at det dreier seg om betaling for leveranser under en kontrakt som ble inngått i oktober.

  (NTB)

 • Truer EU med gasskutt

  Hviterussland truer med å kutte gasseksporten til EU dersom EU vedtar nye sanksjoner, melder BBC. EU mener at Hviterussland har sendt tusenvis av migranter mot den polske grensa som hevn for EUs kritikk mot Hviterusslands behandling av opposisjonen.

  To viktige russiske gassledninger går gjennom Hviterussland.. Hvis gasseksporten stanses kan det føre til gassmangel og økende priser.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no