Hasj
Foto: Johannessen, Sara, Sara Johannessen / SCANPIX

Rusreform

Oppsummert

Besittelse og bruk av mindre mengder narkotika skal ikke lenger straffeforfølges, mener regjeringen, som foreslår en grense på blant annet 2 gram heroin. Salg og smugling skal fortsatt straffeforfølges som nå.

 • Krver utvidet gransking av politiet

  Politiets rolle som helhet må granskes, mener Venstres Ola Elvestuen etter avsløringer om at politidirektøren fikk se deler av rusreformen før regjeringen.

  – Vi var mange som ble overrasket da Politidirektoratet forhåndskonkluderte om rusreformen tre dager før den ble fremlagt, sier Elvestuen i en kommentar til NTB.

  NRK har avslørt at politidirektør Benedicte Bjørnland fikk lese deler av rapporten om ny rusreform ti dager før den ble offentliggjort 19. desember 2019.

 • Full gjennomgang av NNPF-saken

  Politiet skal gjøre en full gjennomgang av politiets tilknytning til Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Det opplyser politidirektør Benedicte Bjørnland.

  − Politiet er avhengig av tillit og legitimitet i befolkningen. Da er det et ledelsesansvar å gripe inn dersom det skapes et inntrykk hvor tilliten til politiet utfordres, sier Bjørnland.

 • Mindre lovbrudd skal slettes

  Hovedpunktet i regjeringens rusreform om avkriminalisering av besittelse og bruk er lagt død. Stortinget er imidlertid blitt enige om tre mindre punkter i rusreformen. Et av dem er at mindre brudd på narkotikalovgivningen skal slettes fra rullebladet etter tre år.

  Det er også flertall for det som kalles den «barmhjertig samaritan»-loven, at politiet ikke skal straffeforfølge mulig narkotikalovbrudd i saker der personer yter assistanse eller tilkaller nødetater i akutte nødssituasjoner, som overdoser. Det skriver NTB.

 • Stortinget samles om rusreform

  Det ligger an til et flertall i Stortinget for en lettversjon av rusreformen, der mindre alvorlige narkolovbrudd slettes fra rullebladet etter tre år. Det melder NTB.

  Innstillingen fra helse- og omsorgskomiteen om rusreformen er ventet torsdag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no