Jubel etter kometlanding
Foto: J.Mai / Ap

Romsonde landet på komet

Oppsummert

Historie ble skrevet da landingsfartøyet Philae, som var ombord romsonden Rosetta, klarte å lande på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta jaktet på kometen i nesten 12 år. Philae fikk den ønskede informasjonen før batteriet sluknet lørdag.

 • – Har fått ny kontakt med romsonden

  ESA sier fredag kveld at de har fått gjenopprettet kommunikasjonen med romsonden som er plassert på en komet. Forskerne fryktet lenge at solcellebatteriet ville gå tomt før du fikk inn signaler på nytt. – Forskningsdata kommer nå inn, sier ESA på Twitter.

  Laster Twitter-innhold
 • Vurderer å flytte kometsonde

  ESAs romforskere vurderer om de skal risikere å flytte romsonden som har blitt liggende i skyggen av en skråning etter en vanskelig landing, skriver NTB. Sonden holdes trolig kun fast på grunn av gravitasjonskraften på kometen da harpunene sviktet.

 • konferanse fra ESA om Philae

  Esa sender direkte nå. Romsonden Philae, som landet på en komet onsdag, har trolig landet i en bratt skråning. Sonden skal likevel være operativ. Målet med ferden er å undersøke kometens støv og is for å finne partikler fra solsystemets dannelse.

  Direkte fra ESA om romsonden Philae som har landet på kometen.
 • Romsonden landet i skråning

  Romsonden Philae, som landet på en komet onsdag, har trolig landet i en bratt skråning. Sonden skal likevel være operativ. Målet med ferden er å undersøke kometens støv og is for å finne partikler fra solsystemets dannelse.

Direkte fra ESA om romsonden Philae som har landet på kometen.
Pressekonferanse om kometlanding
Klokka 17.03 jublet ingeniørene i ESAs kontrollrom etter å ha fått signal fra Philae fra overflata av kometen 67P/Tsjurjumov-Gerasimenko, 500 millioner kilometer unna jorda.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no