Hopp til innhold
Dette bildet ble tatt av et kamera om bord på Odysseus mens den gikk i bane rundt månen onsdag.
Foto: AP

Romfart og astronomi

Oppsummert

Månelanderen Odysseus, på størrelse med en britisk telefonkiosk, har landet på månens overflate, som det første private fartøyet i historien.

  • Russisk romfartsorganisasjon stanset oppskytning sekunder før avgang

    Den russiske romfartsorganisasjonen Roskosmos stanset oppskytningen av tre astronauter til Den internasjonale romstasjonen 20 sekunder før de skulle ta av.

    Oppskytningen ble avbrutt av et automatisk sikkerhetssystem klokken 13.21 lokal tid.

    Roskosmos-leder Jurij Borisov sier at avbrytelsen skyldes spenningsfeil i et elektrisk system, melder det statlige nyhetsbyrået Interfax. Han sier at oppskytingen er utsatt til lørdag.

    (NTB)

  • Russland og Kina planlegger atomkraftverk på månen

    Russland og Kina vurderer å utplassere et atomkraftverk på månen en gang mellom 2033 og 2035. Det sier Yuri Borisov, leder for den russiske romorganisasjonen Roskosmos til det statlige nyhetsbyrået RIA, ifølge Reuters.

  • Fire astronauter på vei til Den internasjonale romstasjonen

    NASA melder at Elon Musk-eide SpaceX har sendt tre amerikanske og én russisk astronaut opp i verdensrommet. Disse er nå på vei til Den internasjonale romstasjonen (ISS).

  • Hull i romstasjonen

    Det lekker luft fra Den internasjonale romstasjonen. Det melder den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa. Lekkasjen er i den russiske delen av stasjonen. Russiske rommyndigheter bekrefter lekkasjen.


    Nasa opplyser at de har vært klar over en lekkasje i noe tid, men at mengden luft som slipper ut i rommet nå har doblet seg. Lekkasjen er fortsatt liten. Omtrent ett kilo luft slipper ut i døgnet.


    Lekkasjen er ikke farlig for besetningen på stasjonen. Dersom den fortsetter å øke, kan den delen av som lekker blir isolert fra resten av stasjonen.

    Det er nå sju mennesker om bord i stasjonen. Fire nye astronauter skal etter planen reise til stasjonen fredag denne uken.

    Den internasjonale romstasjonen
    Foto: AP
  • Månelanderen Odysseus har veltet

    Det ubemannede månelandingsfartøyet Odysseus har veltet og ligger på siden, men er operativt, opplyser det amerikanske private selskapet Intuitive Machines.

    Odysseus er det første private fartøyet som noensinne har landet på månens overflate, og det første månelandingsfartøyet fra USA siden 1972.

    Det Houston-baserte selskapet Intuitive Machines, som har laget månelanderen, opplyser i en oppdatering dagen etter landingen at Odysseus antas å ha rammet månens overflate under landingen med ett av de seks beina og dermed veltet på siden, støttet sidelengs mot en stein.

    Men Odysseus «er stabil nær det påtenkte landingsstedet», ved krateret Malapert A i nærheten av månens sørpol, forteller selskapets administrerende direktør Stephen Altemus.

    – Vi har kommunikasjon med landingsfartøyet og sender kommandoer til det, sier Altemus.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no