Hopp til innhold

Rødt sier nei til å sende våpen til Ukraina

– Norge er i en særstilling sammenliknet med en rekke andre land, fordi vi grenser direkte til Russland, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NRK.

Partiet mener Norge av den grunn ikke bør sende våpen til Ukraina nå.

– Folkerettsekspert Cecilie Hellestveit har vært kritisk til å sende norske våpen til Ukraina. Det er også Rødt, men vi har sagt ja til regjeringas forslag om å sende hjelmer, vester, sambandsutstyr og medisinsk utstyr for å hjelpe Ukraina mot Russlands grovt folkerettsstridige invasjon, sier Moxnes.

Han gjentar at russiske stryrker må ut av Ukraina umiddelbart.

– Så er vårt utgangspunkt at vi støtter de begrensningene norsk våpeneksport har vært underlagt siden 1959, og samtidig ønsker mest mulig treffsikre og kraftfulle sanksjoner som rammer de russiske oligarkene, og økonomisk, humanitær og andre former for støtte til Ukraina og det ukrainske folk.

På spørsmål om hva han mener om regjeringens håndtering av situasjonen så langt, svarer Moxnes:

– Rødt har bedt Norge fordømme Russlands folkerettsstridige invasjon og gjennomføre straffetiltak som rammer beslutningstakerne bak angrepet, og med den informasjonen vi har nå framstår regjeringas håndtering som klok, men vi må naturligvis ta forbehold om ting vi ikke vet.

Flere partier har gruppemøter på Stortinget i ettermiddag for å diskutere situasjonen i Ukraina og regjeringens respons.

Bjørnar Moxnes
Foto: Lisbeth Skei / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no