Hopp til innhold

Rivertonprisen

Oppsummert

Karin Fossum fikk onsdag Rivertonprisen for årets beste krim i 2014 for boka «Helvetesilden». Det er andre gang hun får prisen

 • Torkil Damhaug får Rivertonprisen 2022

  Torkil Damhaug får Rivertonprisen for 2022. Han er dermed den første forfatteren som har fått prisen tre ganger.

  Torkil Damhaug har tidligere fått Rivertonprisen for «Ildmannen» (2011) og «En femte årstid» (2016).

  Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri. Han debuterte med «Flykt, måne» i 1996, og har til sammen gitt ut elleve bøker.

  – Jeg kjenner meg lettet og glad, kanskje enda mer enn sist. Når Riverton-juryen nå gir meg en tredje revolver, velger jeg å forstå det slik at de ser en utvikling i forfatterskapet mitt, og ikke bare en gjentakelse av noe jeg har skrevet tidligere, sier Damhaug.

  «Ulike fortellinger konkurrerer i denne kriminalromanen som i kraft av personskildringer, skiftende miljøbeskrivelser, intrikate og troverdige konflikter, og en mesterlig håndtering av alle skiftende fortellemåter, utvilsomt også kan kalles en samtidsroman av uvanlig litterær kvalitet,» heter det blant annet i juryens begrunnelse.

  «Jeg hadde håpet at det skulle være mulig, i alle fall innenfor min tid i juryen for Riverton-prisen, å unngå å gi prisen til samme forfatter for tredje gang. «Hund uten grav» gjorde ethvert slikt håp til skamme», skriver juryleder Hans H. Skei i begrunnelsen.

  Rivertonprisen, «Den gylne revolver», deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeidet innen norsk kriminallitteratur. Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen. Prisen ble delt ut for første gang i 1973.

  Prisvinneren ble overrakt sin tredje gylne revolver under en seremoni på Litteraturhuset i Oslo torsdag formiddag.

  (NTB)

 • Torkil Damhaug får Rivertonprisen

  Torkil Damhaug får tildelt Rivertonprisen 2022 for krimromanen Hund uten grav. Han blir dermed den første forfatteren som har mottatt prisen tre ganger. Damhaug har studert litteraturvitenskap og antropologi ved Universitetet i Bergen.

  – Jeg kjenner meg lettet og glad, kanskje enda mer enn sist. Når Rivertonjuryen nå gir meg en tredje revolver, velger jeg å forstå det slik at de ser en utvikling i forfatterskapet mitt, og ikke bare en gjentagelse av noe jeg har skrevet tidligere, sier Damhaug om prisen i en pressemelding.

  Prisen deles ut årlig for det beste arbeidet innen norsk kriminallitteratur. Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen.

  Torkil Damhaug og omslaget til «Hund uten grav»
  Foto: Lina Hindrum / Cappelen Damm
 • Rivertonprisen til Sven Petter Næss

  Næss får prisen for boka «Skjebnesteinen». Det er den andre boka i serien om politietterforskar Harinder Singh. Første bok «Den stille uke», kom i 2019 og fekk særs gode bokmeldingar. Bok tre i serien kjem til hausten og skal heite «Skyldig».

  Sven Petter Næss - krimforfattar
  Foto: TINE POPPEE / TINE POPPEE
 • Jo Nesbø vant årets Riverton-pris

  Jo Nesbø er vinneren av Riverton-prisen 2019 for årets beste krimbok, med boken "Kniv". Juryen sier at boka representerer et nytt høydepunkt i den lange rekken med Harry Hole-bøker. Dette er andre gang Nesbø vinner prisen, forrige gang i 1997.

 • Torkil Damhaug får Rivertonprisen

  Årets Rivertonpris går til forfatter Torkil Damhaug. Han får prisen for den psykologiske spenningsromanen «En femte årstid». Prisen deles ut hvert år av Rivertonklubben for det beste arbeid innen norsk krimlitteratur.

Rivertonprisen deles ut kl 12
Gard Sveen som vant Riverton-prisen hyller Holst

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no