Antti Rinne
Foto: Antti Aimo-koivisto / AP

Riksdagsvalg i Finland

Oppsummert

Det sosialdemokratiske partiet SDP ble det største partiet i Finland. SDP fikk 17,7 prosent av stemmene. Nasjonalistiske Sannfinnene fulgte hakk i hæl med 17,5 prosent. Det liberalkonservative Samlingspartiet fikk 17 prosent av stemmene.

 • Enige om regjering i Finland

  De fem partiene som har jobbet for å danne regjering i Finland, er enige om en plattform. Det sier Antti Rinne, leder av sosialdemokratiske SPD, som samarbeider med Centerpartiet, De grønne, Vänsterförbundet og Svenska folkpartiet.

 • Rinne blir president i Riksdagen

  Sosialdemokratiske Antti Rinne er valgt til ny president i Riksdagen i Finland. Hans parti SDP ble det største partiet i det finske valget tidligere i april, og det var derfor ventet at Rinne ville få presidentposten.

  Antti Rinne
  Foto: Morten Jentoft
 • Går av etter valgnederlag

  Sittende statsminister Juha Sipilä går av som leder for Centerpartiet i Finland etter nederlaget i helgens valg. Sipilä og hans Centerparti ble valgets store taper med 13,8 prosents oppslutning. Partiet mistet 18 av 49 mandater i Riksdagen.

 • Rekordvalg for kvinner i Finland

  I Finland er det valgt inn rekordmange kvinner i riksdagen. Nå er 92 av de 200 representantene kvinner. Sosialdemokratene ble så vidt det største partiet, med 17,7 prosent av stemmene.

 • Ligger an til brede forhandlinger

  SDP og partileder Antti Rinne kan dermed få regjeringsmakt etter 16 år i opposisjon. Men hvem som faktisk tar sete i regjeringen, er et åpent spørsmål med tre nesten like store partier på toppen. Det ligger nå an til brede forhandlinger etter valget.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no