Hopp til innhold
Bislett-drap
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Rettssakene etter Halloween-drapet

Oppsummert

En nå 25 år gammel mann ble i 2013 dømt til tvungent psykisk helsevern etter å ha drept Andreas Nilstad og knivstukket Marius Løken i en leilighet i Oslo 30. oktober 2011.

  • Statsadvokaten velger å anke dom

    Statsadvokaten har valgt å anke dommen fra Buskerud tingrett, der retten enstemmig valgte å oppheve det tvungne psykiske helsevernet i det såkalte «Halloween-drapet».

    Domstolen friskmeldte mannen og opphevet behandlingen i en kjennelse i slutten av desember.

    De slo fast at tiltaltes «eventuelle lidelse er i fullstendig remisjon (tilbakegang)», skrev Hallingdølen. Det er tredje gang spørsmålet om opphevelse av tvungent psykisk helsevern var til rettslig behandling.

    I en e-post til NRK skriver konstituert statsadvokat Daniel Sollie: «Påtalemyndigheten har erklært anke over dommen, idet vi er uenige i tingrettens bevisbedømmelse og mener at saken bør behandles på ny av lagmannsretten. Dette betyr at saken ikke er rettskraftig avgjort, og at lagmannsrettens ankeutvalg nå skal behandle påtalemyndighetens anke for å vurdere om den skal fremmes.»

    Det er gått ti år sidene den nå 32 år gamle mannen angrep to kamerater med kniv i en leilighet i Pilestredet i Oslo. Andreas Nilstad (22) døde av skadene, mens Marius Løken overlevde tross livstruende skader.

    Alle de fire rettspsykiatrisk sakkyndige konkluderte med at gjerningsmannen var psykotisk da han angrep kameratene. En av de sakkyndige mente imidlertid psykosen var rusutløst, noe som ikke gjør at man ikke slipper fengsel.

    Retten kom imidlertid til at den nå 32 år gamle mannen skulle dømmes til helsevern, ikke fengsel.

  • Vurderer å anke

    Buskerud tingrett har enstemmig opphevet det tvungne psykiske helsevernet for mannen som ble dømt for det såkalte Halloween-drapet på Bislett i Oslo i 2012. Ankefristen går ut 6. januar. Statsadvokaten vurderer nå om de skal anke avgjørelsen, sier statsadvokat Daniel Sollie til NRK.

  • Leger vil ha drapsmann løslatt

    Legene mener at «Haloween-drapsmannen» er frisk nok til å slippe ut, melder Aftenposten. 25-åringen ble for 18 måneder siden dømt til tvungent psykisk helsevern for drap og drapsforsøk på to barndomsvenner. Saken avgjøres av Drammen tingrett til uka.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no