TILTALT: Laila Bertheussen foran forsvarer John Christian Elden.
Foto: tegning: Esther Bjørneboe

Rettssaken mot Laila Bertheussen

Oppsummert

Laila Bertheussen erkjenner ikke straffskyld for trusler mot samboer og tidligere justisminister Tor Mikkel Wara og Frp-ekteparet Tybring-Gjedde. Onsdag skal ekteparet Tybring-Gjedde forklare seg om et trusselbrev mottatt 5. februar 2019.

 • – Kan ikke se at hun har alibi

  Statsadvokat Frederik Ranke er helt uenig med Elden i at vitnemålene til datteren og datterens ekskjæreste gir Bertheussen alibi for søppelkasse-brannen 17. januar 2019.

  Han viser til at retten var på befaring i huset fredag.

  – Det er et stort hus, og folk kan komme seg ut av en dør uten at man nødvendigvis merker det, sier Ranke.

  Ranke sier dagen i dag viser at Bertheussen hadde alle bestanddelene som var nødvendige for å lage to av trusselbrevene i saken tilgjengelig.

  – Hun hadde samme type konvolutt, samme type papir, samme type frimerke – hvor det konkluderes med at frimerkene som er brukt og i beslag er fra samme produksjon. I tillegg er det opplysninger om at hun har skrevet ut artikler som ble brukt i disse trusselbrevene, fra en skriver som kun var i bruk i cirka en time. En skriver om hun ikke har gitt opplysninger om tidligere, sier Ranke.

  Aktor mener det er påfallende at Bertheussen for første gang forklarte seg om den aktuelle skriveren i saken i retten i dag.

  – Vi har merket oss at hun gjennomgående har kommet med nye opplysninger, og kombinert det med en selektiv hukommelse. Betydningen kommer vi tilbake til i prosedyren.

  Politiets bilde av søppelkassen som brant 17. januar ved Waras bolig
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • Elden: Datteren gir henne alibi

  Laila Bertheussens forsvarer sier til NRK at han tolker vitnemålet til datteren som positivt for Bertheussen. Datteren sa i retten at hun trolig ville hørt det om moren forlot kjøkkenet før brannen i søppelkassen 17. januar 2019 ble startet.

  – Det gir henne tilsvarende alibi som ekskjæresten ga, for 17. januar. Dette avhøret er altså gjort samme dag, uten at det nevnes noen mistanke mot moren i den ene eller andre retning.

  Elden sier det er lite sannsynlig at Bertheussen kan ha tent på søppelkassen før hun kom hjem den dagen. Han viser til at det er ført vitner som passerte søppelkassen uten at det brant, kort tid forut for at Bertheussen skal ha kommet hjem.

  – Det er viktig. Jo flere av postene vi positivt kan føre motbevis for at hun er skyldig på, må få innvirkning på de postene som bygger på løse indisier.

  Elden tar også aktors bevisførsel rundt trusselbrevene som skal ha blitt laget 29. januar med stor ro. Han viser til at frimerkene som ble funnet er svært vanlige (om lag 200.000 solgt). Han mener det er vel så interessant at konvolutter funnet hos Bertheussen, ifølge PST ikke er de samme som ble brukt til trusselbrevene.

  På spørsmål om hvorfor Bertheussen ikke har forklart seg om kjøp av printeren som kun var koblet til Bertheussens PC 29. januar i avhør, svarer Elden slik:

  – Hun var gjennom printere som hun kom på i første avhør. Hun sa ikke mer om det, og har holdt det åpent at det kan være flere. Når hun ser undersøkelser om at det kan være koblet på en printer på et tidspunkt, så kan ikke hun utelukke at det er riktig, uten at det har noe med trusselbrevene i vår sak å gjøre, sier Elden.

  – Kan det ha vært printeremballasje som ble kastet på overvåkningsbildene?

  – Det kan i alle fall ha vært papp, svarer Elden.

  – Hvorfor stoppet Bertheussen overføring av bilder fra overvåkningskameraene til PST?

  – Datatilsynet har gitt konsesjon til å ta vare på bilder i syv dager. Det er en oppfatning de hadde av disse bildene. De har vært opptatt av personvern, stort mer er det ikke å si om akkurat det. Det er tidspunkt hvor det ikke har skjedd noen angrep mot eiendommen deres, sier Elden.

 • Tybring-Gjedde i morgen

  Bertheussens forsvarer legger fram dokumentasjon fra Bertheussens helseapp. Denne viser at Bertheussen var i kontinuerlig bevegelse på det tidspunktet påtalemyndigheten mener hun kjøpte printer på Sandvika Storsenter.

  Retten er hevet for i dag. Forhandlingene fortsetter onsdag. Da skal Ingvill Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Ghedde forklare seg om trusselbrevet de mottok 5. februar 2019.

  Brevet var til forveksling likt trusselbrevet som ble sendt til Wara og Bertheussens adresse, med unntak av ordene «HA HA HA». Påtalemyndigheten mener altså at Bertheussen lagde begge brevene 29. januar.

  Gjennom saken har det også blitt dokumentert hvordan Bertheussen delte informasjon om de første trusselhendelsene mot henne og samboer Tor Mikkel Wara med Ingvil Smines-Tybring-Gjedde i en Facebook Messenge-samtale.

 • – Hindret PST å få opptak

  Laila Bertheussen er tilbake i vitneboksen. Formo lurer på om Bertheussen har slettet videoopptak, eller bidratt til at politiet ikke kunne hente disse, i perioden fra 24. til 29. januar.

  – Ikke som jeg kan huske, sier Bertheussen.

  I en faktura fra Stanley til SMK står det at PST hentet ut video fra kameraene 12. februar. Dette er dagen etter at det ble festet flasker med bensin til Waras bil. I fakturaen fremgår det at det ble hentet ut opptak fra alle kamera fra 10. og 11. februar. Dette ble godkjent av Bertheussen.

  Senere kom det en ny forespørsel fra PST om å hente ut alt av tilgjengelige opptak. Formo legger fram en SMS fra Bertheussen i den forbindelse, fra 17. februar 2019.

  I SMS-en til Kim Sæter i PST skriver Bertheussen at hun hadde funnet ut at det var opptak fra 21. januar til 10. februar tilgjengelig på maskinen.

  Bertheussen skriver også at hun «stengte av opplastingen» av opptakene. Hun er også sint fordi hun hevder å ha blitt fortalt at det kun skulle lagres opptak én uke tilbake i tid.

  «Jeg fant da ut at det lå opptak der fra 21. januar til dags dato. Det er ikke ok», skriver Bertheussen i SMS-en.

  – Husker du dette? spør Formo.

  – Ja, det husker jeg.

  – Du skrev at det lå opptak fra 21. januar til 17. februar. Hva gjorde du da?

  – Jeg stoppet opplastingen. Ingenting ble fjernet. Jeg var irritert over at de hadde alt lagret, og at de skulle inn til meg på en lørdags kveld. Jeg bare tok ut en ledning, ingenting ble fjernet.

  – Da PST skulle hente ut opptakene, var de borte. Kjenner du til hvordan?

  – Nei.

  – Du ønsket ikke at politiet skulle få tilgang til opptak i perioden hvor brevene ble lagd, i tillegg til flaskehendelsen?

  – Jeg har aldri sagt at de ikke skulle få opptak. Du misforstår. Jeg var nyoperert 12. februar, men slapp dem likevel inn. Påfølgende helg var jeg inn og ut av akutten, og ville ikke ha dem inn igjen. Jeg ble irritert fordi det skulle ligge syv dagers opptak, og det viste seg å ikke være sant.

  – Men er det ikke en fordel at det kunne være opptak som kastet lys over hvem som hadde gjort det? spør Formo.

  – De fikk vel hentet inn alle opptak rundt de dagene? spør Bertheussen.

  – De gjorde ikke det, svarer Formo.

  – Jeg mente de hadde mye mer overvåkningsmateriale enn vi hadde avtalt. Jeg visste ikke at de ikke fikk med seg alt. Det er et privat hjem, med private mennesker som bor her. Det å ha seks kameraer rundt oss er veldig belastende.

  – Så det hadde ikke noe å gjøre med at du kjøpte printer og kvittet deg med 24. januar og 29. januar?

  – Nei, overhodet ikke.

 • Ville hørt om noen gikk i døra

  Bertheussens forsvarer Elden tar over utspørringen. Han viser til at datteren i avhør har sagt at hun gikk bort til moren, som var på kjøkkenet, da det ringte på døren. Elden viser også til avhøret av kjæresten (NN), der han ble spurt om han visste hvor lenge i forkant av brannen Laila Bertheussen kom hjem. Det husker ikke datteren noe mer av.

  Elden viser til avhøret av NN, der han sier at han ville hørt det om noen gikk i trappa i tiden før brannen. Det er vitnet enig i.

  – Vi bor i et veldig gammelt hus, så det er veldig vanskelig å ikke høre at folk beveger seg rundt i huset.

  – Bevegde moren din seg i tiden før brannen? spør Elden.

  – Jeg ville hørt det om noen beveget seg rundt i huset før brannen. Jeg hørte ikke noe, og husker også at det var veldig stille den dagen, sier datteren.

Laster nettmøte, vennligst vent...

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no