Hopp til innhold
Laila Bertheussen i retten.
Illustrasjon: Esther Maria Bjørneboe

Laila Bertheussen

Oppsummert

Laila Bertheussen er dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for angrep på demokratiet gjennom brannstiftelse, skadeverk og trusler mot ledende politikere, blant dem hennes samboer, daværende justisminister Tor Mikkel Wara. Anken førte ikke fram.

  • Laila Bertheussen hevder seg fremdeles uskyldig dømt

    Trusseldømte Laila Bertheussen har gitt sitt første intervju etter at hun nylig sonet ferdig dommen. Hun hevder seg fremdeles uskyldig dømt.

    I et intervju med Morgenbladet blir hun spurt om hvordan hun ser på handlingene hun ble dømt for nå i ettertid.

    – Jeg kan ikke ta på meg æren for det mesterstykket av en iscenesettelse. Jeg burde kanskje gjøre det, da jeg har tatt på meg – eller snarere fått på meg – alt det andre som fulgte med, skriver Bertheussen i et skriftlig svar.

    – Så du mener fortsatt at du ikke har gjort det?

    – Det stemmer, skriver hun.

    Bertheussen ble i 2021 dømt til ett år og åtte måneders fengsel for åtte tilfeller av trusler mot sin daværende samboer, justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), hans partifelle og regjeringskollega, samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).

    (NTB)

    Laila Bertheussen
    Foto: PRIVAT
  • Teaterstykket «Ways of Seeing» settes opp på nytt

    I slutten av august settes det opp flere forestillinger av det mye omtalte teaterstykket «Ways of Seeing» på Black Box Teater i Oslo.

    Teaterstykket ble for første gang satt opp i 2018 og viste videoopptak av boligene til flere politikere, blant annet daværende justisminister Tor Mikkel Wara. I tiden etter at teaterstykket ble satt opp, ble det gjennomført flere tilfeller av hærverk ved Waras bolig. Flere, blant andre daværende statsminister Erna Solberg, kritiserte teaterstykket.

    I 2019 ble Waras samboer Laila Anita Bertheussen mistenkt for å ha utført hærverkene, og i 2021 ble hun dømt til ett år og åtte måneders fengsel.

  • Retten har fått Bertheussen-melding

    Borgarting lagmannsrett har i dag mottatt skriftlig anketrekk fra Laila Anita Bertheussen. Ankeforhandling 2. og 3. desember vil dermed utgå, og ankesaken blir nå hevet i lagmannsretten, melder Borgarting i en pressemelding.

    Bertheussen meldte selv om avgjørelsen på Facebook i går.

  • Elden leste beslutningen Facebook

    Laila Bertheussens forsvarer John Christian Elden opplyser at han fikk vite på på Facebook at hans klient trekker anken over straffeutmålingen. Rettssaken skulle startet denne uka. Elden skriver i en SMS at han tar hennes beslutning til orientering.

  • Bertheussen trekker anken

    Laila Bertheussen har bestemt seg for å trekke anken sin over straffeutmålingen, skriver hun på Facebook.

    – Min anke over skyldsspørsmålet er avvist. Jeg har derfor bestemt meg for å trekke anken over straffeutmåling. Det er ikke meningsfullt å stille i en en rettssak som kun skal handle om straffen for noe jeg ikke har gjort. Så jeg tar straffen, skriver hun.

    I det samme innlegget utløser hun også en «dusør» på 100 000 kroner til den som kommer med tips som fører til oppklaring av en eller flere av hendelsene hun er dømt for.

    Dusøren gis også til den som kommer med en tilståelse som fører til oppklaring, skriver hun.

    Kort tid etter at hun la ut innlegget der hun annonserte nyheten, la hun ut et nytt bilde av ordet «justismord» skrevet med stor skrift.

    Bertheussen ble i Oslo tingrett dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for angrep på demokratiet gjennom brannstiftelse, skadeverk og trusler mot ledende politikere, blant dem sin samboer, daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

    Ettersom Høyesterett i begynnelsen av november forkastet Bertheussens anke, var det kun en anke over straffeutmålingen som etter planen skulle behandles i lagmannsretten på torsdag.

Frimerker fra Bertheussen-saken
Innholdet som lå her kan ikke vises.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no