Hopp til innhold

Rettssaken åpner etter terroraksjonen i Nice i 2016

Åtte personer stilles mandag for retten i Paris for å ha stått bak terroraksjonen som drepte 86 mennesker i Nice i juli 2016.

En 31 år gammel tunisier, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, pløyde en lastebil inn i en stor folkemengde som hadde samlet seg på Promenade des Anglais for å se på fyrverkeriet som alltid sendes opp på nasjonaldagen 14. juli.

Terrorhandlingen varte i fire minutter før politiet klarte å uskadeliggjøre sjåføren. Døde og lemlestede mennesker lå strødd i lastebilens kjølvann over en strekning på flere hundre meter.

De åtte som framstilles for retten i Paris, sju menn og en kvinne, er tiltalt for å ha kjent til gjerningsmannens hensikter og for å ha hjulpet ham med å skaffe våpen. De skal også ha bistått ham med andre praktiske forberedelser.

En av de tiltalte, Ramzi Kevin Arefa, kan bli idømt livsvarig fengsel for gjentatte lovbrudd. For de sju andre krever påtalemyndigheten mellom fem og 20 års fengsel.

Rettssaken er ventet å holde på til midten av desember og er den foreløpig siste i rekken av rettsvesenets oppgjør med islamister som har rammet mål i Frankrike siden 2015. I slutten av juni i år ble 20 personer dømt til fengselsstraffer for ulike grad av deltakelse i angrepene i den franske hovedstaden i november 2015, der 130 mennesker ble drept. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no