NRK Meny
Jarle Andhøy
Foto: Helge Carlsen / NRK

Rettssak mot Jarle Andhøy

Oppsummert

Statsadvokaten har anket frifinnelsen av Jarle Andhøy i Nord-Troms tingrett. Andhøy hevder at seilingstillatelsen han fikk fra argentinske myndigheter, også gjelder områdene som omfattes av Antarktistraktaten.

 • Andhøy tapte ankesak

  Polfarer Jarle Andhøy tapte ankesaken mot Norsk Polarinstitutt i Hålogaland lagmannsrett, som dømmer Andhøy til 30 dager betinget fengsel med en prøvetid på to år. Han må betale en bot på 45.000 kroner, samt dekke saksomkostninger på 10.000 kroner.

 • Andhøy: – Saken er bare tøys

  Eventyreren Jarle Andhøy er fortsatt uenig i at han burde forstått at han skulle hatt norsk godkjenning til en ekspedisjon til Antarktis i 2015. – Hele saken er bare tøys, sa Andhøy da ankesaken i Hålogaland lagmannsrett startet i Tromsø onsdag.

 • Andhøy-saken kommer opp på nytt

  Hålogaland lagmannsrett har bestemt at de tar saken opp til ankebehandling. Påtalemyndighetene anket frifinnelsen fra Nord-Troms tingrett fordi de mener at Andøy er en profesjonell aktør og burde visst om regelverket i forkant av ekspedisjonen til Antarktis.

 • Andhøy: – Ikke overraskende anke

  – Norge måtte anke denne saken for å vise at de har noe som helst rett til å forvalte internasjonalt farvann, men jeg mener Norge må forholde seg til internasjonale konvensjoner, sier Andhøy til NRK etter at statsadvoakten anket frifinnelsen.

Jarle Andhøy sier han kommer til å fortsette med å seile i Antarktis, men aldri søke Norge om lov.
Jarle Andhøy om frifinnelsen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no