Hopp til innhold
Anders Anundsen
Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Rekordmange utvist fra Norge

Oppsummert

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil gjøre det lettere å sende ut straffedømte utlendinger eller nekte dem innreise i Norge. Forslaget til nytt regelverk innebærer at flere enn tidligere vil kunne bli bortvist fra Norge. Dette gjelder blant annet utlendinger som har deltatt i en terrororganisasjon eller oppfordret til terror, i følge jusisdepartementet.

  • Økt antall utvisninger fra Norge

    Innreisereglene i forbindelse med pandemien har ført til særlig mange utvisninger fra Norge.

    I løpet av årets fem første måneder har 5222 personer blitt tvangsreturnert. 90 prosent av disse ble bortvist av hensyn til folkehelsen.

    Antallet returnerte på samme tid i fjor var 2634, noe som betyr en økning på 98 prosent.

  • Uttransporterte 734 i september

    Politiets utlendingsenhet uttransporterte 734 personer i september i år. 30 prosent av dem var ilagt én eller flere straffereaksjoner. Til og med 30. september i år er 5.300 personer utsendt med tvang. De fleste er fra Romania, Polen og Litauen.

  • Vil bortvise flere

    Regjeringen vil endre reglene som gir adgang til å sende ut straffedømte utlendinger eller nekte dem innreise i Norge. Forslaget til nytt regelverk som nå sendes på høring innebærer at flere enn tidligere vil kunne bli bortvist fra Norge.

  • – Utfordring med ID-fastsettelse

    PU-sjef Kristin Kvigne sier politiets store utfordring i fremtiden er å fastsette sikker identitet, noe som er viktig for returarbeidet. Et stort antall personer med utenlandsk opprinnelse har blitt uttransportert fra Norge i innsatsen mot de åpne rusmiljøene.

DIREKTE: Om åpne rusmiljøer
- Bevisst satsing

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no