Hopp til innhold
Hauklandsstranda i Lofoten
Foto: Ola Weel Skram / NRK

Reiseliv

Oppsummert

Koronapandemien har ført til store endringer i folks reise- og feriemønster. Svært få nordmenn regner med å reise til utlandet på ferie i sommer. Etter at reiserestriksjonene ble lettet, har flere bestilt utenlandsferie i høst og til vinteren.

 • Hotellprisene stagnerer

  Prisene for et hotellrom i de største norske byene ser ut til å stabilisere seg etter år med vekst.

  Prisen på et hotellrom i storbyene er opp 30–40 prosent siden før pandemien, men nå stopper prisgaloppen, skriver Dagens Næringsliv.

  60 prosent av 65.000 hotellrom var utleid i november. Det er på nivå med i fjor, og bare to prosentpoeng svakere enn før pandemien.

  Prisene steg i november også. Et hotellrom i Tromsø kostet da vel 1600 kroner, mens ett i Oslo kostet 1400. Sammenlignet med november i fjor, er prisveksten beskjeden. Eneste unntak er Tromsø.

  I snitt har prisøkningen vært 3 prosent det siste året, noe som er under prisveksten i samfunnet totalt.

  (NTB)

 • Færre tipsar på Mallorca

  Tilsette i restaurantnæringa på Mallorca er fortvila over at folk ikkje lenger tipsar etter at dei har seg kjøpt eit måltid eller ein drink.

  Det melder Flysmart24, som siterer den spanske avisa Ultima Hora.

  – Tipsinga er i ferd med å forsvinne. Det har blitt eit problem, seier Alfonso Robledo i organisasjonen Restauración Mallorca CAEB til avisa.

  Årsaka til manglande tipsing er mellom anna at fleire og fleire går over til å betale med kort eller tapping også der.

  British government ease travel restrictions to Palma de Mallorca
  Foto: ENRIQUE CALVO / Reuters
 • Positiv utvikling for reiseliv i Norge

  Tallet på flyreisende som ikke er bosatt i Norge, er tilbake på samme nivå som før pandemien, melder Avinor.

  4,5 millioner passasjerer benyttet seg av Avinors flyplasser i oktober. Nordmenn flyr fortsatt noe mindre enn før pandemien, men det har vært en økning på 1,5 prosent fra i fjor. Det opplyser Avinor i en pressemelding.

  Likevel ser man at antall reisende som ikke er bosatt i Norge, er tilbake på samme nivå som før pandemien.

  Innlandstrafikken er fortsatt noe preget av lavere kapasitet enn fjorårets, da Flyr også opererte innenriks i Norge. Reiser til Italia, Hellas, Tyskland og Polen viser god vekst, mens færre reiser til Spania sammenlignet med i fjor.

  Flytrafikken til Sverige og Danmark har falt kraftig sammenlignet med 2019. (NTB)

 • Sommarutfarten: Fleire reiste i år enn i fjor

  4,8 millionar passasjerar nytta Avinor sine lufthamner i juli. Dette er 15 prosent fleire enn i juli i fjor, men 5 prosent færre enn same månad i normalåret 2019. De skriv Avinor i ei pressemelding.

 • Økning i antall utenlandske overnattinger i Oslo

  Det var totalt 555 tusen overnattinger på hoteller i Oslo i juni i år, viser ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå. Det er en økning på nesten 10 prosent sammenliknet med i fjor.

  Overnattinger fra utlendinger har økt med 25 prosent sammenliknet med i fjor, og det var flest amerikanere, tyskere, briter og svensker som overnattet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no