Hopp til innhold
Avskoging i Brasil
Foto: BRUNO KELLY / Reuters

Avskoging

Oppsummert

Avskogingen skjer raskere enn før, slår forskere fast i en ny rapport fra World Research Institute. Hvert år fra 2014 til 2016 forsvant et skogsareal større enn Østerrike.

  • Avskogingen faller kraftig i Indonesia – Norge øker støtten

    Indonesia har klart å bremse ødeleggelsen av landets regnskog. Norge øker støtten til landet til over 1 milliard kroner.

    – Dette er nær en dobling av det vi støttet dem med i fjor, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

    Han viser til tall som tyder på at avskogingen i Indonesia har falt med 90 prosent. Endringen har skjedd i perioden der Joko Widodo har vært president i landet med over 270 millioner innbyggere.

    – Indonesia er nå verdensledende på å redusere avskogingen, sier Støre.

    Norge har i en årrekke støttet arbeid med å bevare regnskog i en rekke tropiske land. Også i Brasil og Colombia har avskogingen falt de siste årene.

    – Norges partnerland har levert imponerende resultater, sier Støre, som viser til en halvering av avskogingen i Brasil etter at Lula da Silva igjen ble president.

    Støre deltar fredag og lørdag på klimatoppmøtet i Dubai, hvor han skal møte Lula. (NTB)

  • Avskogingen kraftig redusert i Colombia

    Avskogingen i Colombia er redusert med over 29 prosent i 2022 sammenlignet med året før, først og fremst i Amazonas-regionen.

    Regjeringen til president Gustavo Petro har som mål å prioritere beskyttelse av miljøet og har blant annet bedt land slette gjeld i bytte mot bevaring av skog i Amazonas.

    Over hele landet under ett ble det i fjor hogd 1235 kvadratkilometer skog, som er 500 kvadratkilometer mindre enn i 2021 og det laveste tallet siden 2013.

    Reduksjonen har vært mye raskere enn regjeringen har spådd. Dens mål var å redusere hogget område til 1400 kvadratkilometer innen 2026.

    – Dette året har vi hatt en svært god reduksjon. Spørsmålet er om vi kan holde det gående i 2024, 2025 og 2026, sier miljøminister Susana Muhamad.

    (NTB)

  • Rekord-avskoging i Brasil

    En ny avskogings-rekord kan ha blitt satt i regnskogen i Brasil, to måneder etter at Lula da Silva overtok som president. Etter valgseieren i fjor lovet Lula å stanse ødeleggelsen av regnskogen fullstendig. Det har han så langt åpenbart ikke klart.

    Tilsynelatende forsvant 322 kvadratkilometer skog i februar, ifølge satellittmålinger gjort av romfartsorganisasjonen INPE. Dette er det høyeste tallet for denne måneden siden målingene begynte i 2015.

    Men det er usikkerhet rundt tallene. Satellittene observerte relativt lite avskoging i januar, og ifølge INPE kan årsaken være at det da var mye skyer over Amazonas. Noe av hogsten som kom til syne i februar, kan reelt sett ha skjedd måneden før.

    Miljøorganisasjoner mener det uansett vil ta tid å snu trenden fra årene da Jair Bolsonaro var president.

    – Vi har akkurat satt punktum for en regjering som støttet avskoging, sier Romulo Batista fra Greenpeace.

    En av oppgavene for Lulas regjering blir å styrke miljømyndigheter som fikk finansieringen kuttet av Bolsonaro. (NTB-AFP-Reuters)

  • Har tapt 10.000 km² skog

    Fra august i fjor til juli i år gikk 10.476 kvadratkilometer skog tapt i Amazonas-regionen, ifølge miljøorganisasjonen WWF. Anslaget, som baserer seg på data fra det brasilianske forskningsinstituttet Imazon, ble offentliggjort søndag.

    – Hvis vi mister Amazonas, mister vi et av de største karbonreservoarene på denne planeten, sier Dirk Embert, Sør-Amerika-ekserpert ved WWF Tyskland.

  • Høye avskogingstall for Amazonas

    I juni ble 1.062 kvadratkilometer av Amazonas-regnskogen avskoget i Brasil. Det er det høyeste tallet for juni siden målingene begynte i 2015, melder Regnskogfondet.

    – Junitallene er dramatiske for Amazonas. Avskogingen de første seks månedene i år er 17 prosent høyere enn samme periode i fjor, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet, ifølge NTB.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no