NRK Meny
Næringsminister Monica Mæland (H)
Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Regjeringen vil selge aksjer

Oppsummert

Næringsminister Monica Mæland (H) har bedt om fullmakt til å selge hele eller deler av statens eierandeler i ti selskaper. Blant annet vil Regjeringen redusere statens aksjeandel i Telenor og Kongsberg Gruppen fra henholdsvis 50 og 54 prosent til 34 prosent.

 • Høyre snur om Kongsberg-salg

  Næringsminister Monica Mæland har foreslått å selge deler av statens aksjer i Kongsberg Gruppen. Nå går derimot hennes eget parti mot henne, og vil legge det hele på is sammen med Frp og de to samarbeidspartiene Venstre og KrF, skriver Klassekampen.

 • – Nye muligheter for selskapene

  Den foreslåtte eierandelen på 34 prosent er viktig, fordi den sikrer at staten kan bestemme at hovedkontoret skal bli liggende i Norge.– Samtidig tror jeg dette vil åpne nye muligheter for begge selskapene, sier Mæland.

 • – Skal ikke bare eie for å eie

  – Staten skal ikke bare eie for å eie. Vi skal ha et bevisst forhold til dette. Staten har mange roller og er en stor maktfaktor. Det er viktig for oss å legge til rette for maktspredning, sier Mæland - som kommer med forslaget når regjeringen legger fram eierskapsmeldingen fredag.

 • Statens eierandeler kan reduseres

  Næringsminister Monica Mæland (H) sier til NRK at statens eierandeler med fordel kan reduseres til 34 prosent, ned fra dagens andel fra 54 prosent i Telenor og 50 prosent i Kongsberg Gruppen.

  Næringsminister Monica Mæland (H)
  Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no