Hopp til innhold

Regjeringen utreder nasjonal skytjeneste

Regjeringen utreder en nasjonal skytjeneste for å øke nasjonal kontroll over kritisk datainfrastruktur og viktig informasjon.

Dette inngår i arbeidet med Norges digitale motstandskraft, som regjeringen vil legge fram en ny melding om for Stortinget.

– Vi må sikre oss bedre mot sammensatte trusler som sikkerhetstruende økonomisk aktivitet, skadelig skjult eierskap, digitale angrep, påvirkningsoperasjoner eller forstyrrelser i energiforsyningen. Vi trenger kraftfulle tiltak for å ivareta nasjonal sikkerhet, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

– Vi må tenke langsiktig om nasjonal og digital sikkerhet i hele samfunnet. Det kan bety at vi må sikre norsk eierskap til eiendommer eller stille strengere krav til datalagring i dag, for å hindre at fremmede aktører får tilganger som kan misbrukes i fremtiden, sier Mehl.

Hun viser blant annet til russiske aktørers interesse for å kjøpe Bergen Engines AS i 2021, eller forslaget om å redusere statlig eierskap i Kongsberg Gruppen i 2014.(ntb)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no