Hopp til innhold

Regjeringen med ytterligere innstramminger for å få kontroll på innvandringen fra Ukraina

Regjeringen innførte en rekke tiltak for å redusere ankomsten og opprettholde kontroll tidligere i vinter, men ankomstene til Norge er fortsatt høye.

Derfor foreslår regjeringen nå ytterligere innstramminger.

– Regjeringen mener vi må stramme inn på tilbudet og ytelsesnivået for sikre kontroll på flyktningstrømmen. Vi må unngå at presset på kommunene blir så høyt at støtten til å hjelpe Ukraina kan bli utfordret, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Her er regjeringens forslag:

– Ukrainere vil ikke lenger få økonomisk støtte dersom de velger å bo privat i stedet for i asylmottak

– Staten vil ikke lenger dekke kostnader for kjæledyr for nyankomne i asylmottak. I praksis vil det ikke være anledning til å bo i asylmottak med kjæledyr for nyankomne.

– Vil innføre et krav om fem års botid for å ha rett til gratis tannhelsetjenester for de mellom 19-24 år som er i Norge med midlertidig kollektiv beskyttelse.

– Vil innføre et botidskrav på 12 måneder for rett til engangsstønad. Engsstønaden er i dag på 92 648 kroner til personer uten opptjent rett til foreldrepenger.

– Det innføres krav om lengre botid i Norge for å motta grunn- og hjelpestønad. I dag er det ingen botidskrav for disse ytelsene.

– Det kuttes i introduksjonsstønaden for ektefeller og samboere uten barn med totalt om lag 6000 kroner i måneden.

Endringene knyttet til botid, tannhelse og introduksjonsstønad skal på høring.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) sier mange kommuner ikke har kapasitet til å ta imot flere flyktninger fra krigen i Ukraina.

– Når mange kommer hit, så blir det press på mange tjenester i kommunene. Det vi gjør nå, håper vi skal fordele flyktningene jevnere mellom de nordiske landene, sier Brenna.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no