Ratko Mladic
Foto: HANDOUT / Reuters

Ratko Mladic dømt for folkemord

Oppsummert

Den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladic er dømt til livsvarig fengsel for å ha gitt ordren om å drepe 8000 muslimske menn og gutter i Srebrenica i 1995. I dag falt dommen i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia.

 • Biden kaller Mladic-dom historisk

  USAs president Joe Biden kaller opprettholdelsen av folkemorddommen mot den bosnisk-serbiske generalen Ratko Mladic «historisk»«». – Det styrker også vår felles beslutning om å forhindre framtidige grusomheter fra å skje, uansett hvor det måtte være i verden, sier han.

 • Bachelet gleder seg over Mladic-dom

  FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, gleder seg over at dommen mot Ratko Mladic for folkemord i Srebrenica, blir opprettholdt.

  – Det viser hvordan det internasjonale rettssystemet er fast besluttet på å sikre at de skyldige stilles til ansvar, uansett hvor lang tid det måtte ta, i Mladics tilfelle nesten tre tiår etter at han begikk disse fryktelige forbrytelsene, sier Bachelet.

 • Mladic dømt til livstid

  Den tidligere bosnisk-serbiske generalen Ratko Mladic (79) ble i dag dømt til livstid for krigsforbrytelser og folkemord i Det internasjonale krigsforbrytertribunalet.

  Mladic ble også dømt til livstid i fengsel i den første rettssaken mot ham i 2017, men anket dommen.

  Den ble tirsdag avvist. FN-dommerne opprettholder dermed livstidsdommen mot den tidligere generalen.

  Mladic ble kjent som «slakteren på Balkan» under den bosniske krigen i 1992-1995, og ble blant annet utpekt som en av hovedpersonene bak drapene på 8000 gutter og menn i Srebrenica i 1995.

 • Mladic si ankesak opp i mars

  Ankesaka til den bosnisk-serbiske dømte krigsforbrytaren Ratko Mladic skal opp i Krigsforbrytardomstolen i Haag i mars 2020. Mladic blei i 2017 dømt til livstid i fengsel for si rolle under krigen i Bosnia av ein domstol for det tidlegare Jugoslavia.

 • Mladic ankar dom for folkemord

  Den bosnisk-serbiske generalen Ratko Mladic har anka dommen mot han for folkemord og krigsbrotsverk. Mladic vart dømd til livstid i fengsel i november for handlingane sine under krigen i det tidlegare Jugoslavia på 1990-talet.

  Video Mladic-rettssaken starter i Haag
  Foto: Nyhetsspiller
Dommeren beordrer Mladic fjernet fra rettslolkaket i Haag

Mladic dømt til fengsel på livstid

Dommeren beordrer Mladic fjernet fra rettslolkaket i Haag

Den siste dommen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no