Hopp til innhold

Rapport: Sykdommen helvetesild er mye mer utbredt enn tidligere antatt

En ny rapport viser at sykdommen helvetesild er mye mer utbredt enn tidligere. Så mye som én av tre nordmenn blir rammet i løpet av livet, og forekomsten øker.

Det antas at i underkant av 20.000 pasienter i år vil få helvetesild og motta behandling i helsetjenesten, ifølge en pressemelding fra GSK (GlaxoSmithKline). Av disse vil om lag 2500 utvikle langvarige nervesmerter.

Én av tre nordmenn rammes av sykdommen i løpet av livet.

Rapporten er utviklet av Oslo Economics på vegne av GSK. Rapporten foreslår også at tidligere studier undervurderte forekomsten av helvetesilden.

Helvetesild er en smertefull virussykdom som gir betennelse og utslett i huden. Alle som har hatt vannkopper, risikerer å få sykdommen i løpet av livet.

Ifølge anslagene i rapporten er samfunnskostnadene særlig store for de over 50 år. Befolkningstallet er i ferd med å stige, og i 2023 vil Norge ha flere mennesker mellom 60 og 69 år enn 20 og 29 år. Tallene fra Oslo Economics anslår at sammensetningen vil bety økt forekomst av sykdommen.

– Jo eldre befolkninger er, jo flere er det som vil få helvetesild. Kommer man ikke raskt nok til med behandling er det en del som blir plaget med langvarige smerter. Det er kostbart både å behandle, men også for de som lider av disse smertene. Nervesmerter er noe av det vanskeligste å behandle og leve med, sier Aud Nome Dueland, spesialist i nevrologi ved Sandvika Nevrosenter.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no