Hopp til innhold
PST
Foto: NRK

PSTs trusselvurdering

Oppsummert

PST vurderer at etterretningstrusselen fra Russland mot Norge er høyere enn før invasjonen i Ukraina. PST peker spesielt på at norsk olje og gass har sikkerhetspolitisk verdi for Russland.

 • PST: Økt etterretningstrussel fra Russland

  PST vurderer at etterretningstrusselen fra Russland mot Norge er høyere enn før krigen.

  I en melding fredag skriver PST blant annet at norsk olje og gass har sikkerhetspolitisk verdi for Russland. De mener også at Russland har mye å vinne på å samle informasjon om sanksjonspolitikk, våpeneksport og informasjon Norge sitter på som medlem i FNs sikkerhetsråd.

  – Alle personer og virksomheter med informasjon eller innflytelse av verdi for Russland må regne med å være mer utsatt enn før for russiske etterretningsaktiviteter, skriver PST.

 • Trusselbildet i Norge uendret

  Trusselbildet i Norge er ikke endret på grunn av krigen i Ukraina, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

  – Krigen i Ukraina har derimot endret sikkerhetssituasjonen i Europa og det innebærer vi her i Norge gjør forebyggende arbeid og følger nøye med, sier hun.

  Hun sa også at PST og politiet skal etablere en egen enhet som skal følge med på trusler her i landet

  PST-sjef Hans Sverre Sjøvold advarer om at situasjonen kan endre seg raskt.

  – Det som er viktig nå er å finne ut hva som kan skje i vårt land på grunn av situasjonen som er rundt oss, sier han.

 • PST: Ikke lenger skjerpet trussel

  Trusselen fra ekstrem islamisme er ikke lenger skjerpet, opplyser PST i en oppdatert trusselvurdering. «PST vurderer det fortsatt som mulig at ekstreme islamister så vel som høyreekstreme, vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge i løpet av de nærmeste 18 månedene,» skriver PST i sin vurdering.

  PST peker på at trusselen er redusert sammenlignet med i fjor høst. Årsaken er ifølge PST at det er mindre fokus på krenkelser av islam i Europa, og at islamkritikere i Norge «opptrer mindre provoserende enn de en stund hadde intensjon om,» samt at det nå er lite aktivitet i ekstreme islamistiske miljøer i Norge.

  Terrortrusselen i Norge er fortsatt moderat.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no