Hopp til innhold
Demonstranter protesterer mot strenge antivirustiltak i Beijing, søndag 27. november 2022
Foto: Ng Han Guan / AP

Protester i Kina

Oppsummert

Demonstrasjonene mot strenge koronatiltak sprer seg til flere kinesiske byer. Kina er det siste store landet som holder hardt på en nullstrategi med rask nedstengning, lang karantene og om massetesting for å få bukt med smitteutbrudd.

 • Sikkerhetssjef i Hongkong: ligner på fargerevolusjon

  Hongkongs sikkerhetssjef advarer innbyggerne mot å ta deli i solidaritetsmarkeringer med demonstranter i andre kinesiske byer, ifølge AFP. Sikkerhetssjef Chris Tang skal ha sagt at han ser tegn til en fargerevolusjon og at dette kan være en overtredelse av sikkerhetsloven. Loven kan gi opp til livstid i fengsel.

 • Demonstrantar sletter meldingslogger i frykt

  Etter ei helg med store demonstrasjonar i fleire kinesiske storbyar, har folk som deltok blitt spora opp og kontakta av politiet. Fleire av dei har sletta meldingsloggar i frykt for reaksjonar. Dei veit ikkje korleis politiet har oppdaga identitetane deira.

 • Ber om at det blir slått hardt ned på demonstranter

  Kinas nasjonale sikkerhetskommisjon ber om at det blir slått hardt ned på demonstrantene, som de siste dagene har protestert mot koronatiltak, i flere av landets største byer, skriver nyhetsbyrået AFP.

  Kommunistpartiets sentrale kommisjon or politiske og juridiske saker, som fører tilsyn med all rettshåndhevelse i Kina, mener det er nødvendig å slå ned på infiltrasjons- og sabotasjeaktiviteter av fiendtlige styrker, i samsvar med loven, heter det ifølge en opplesing fra et møte, referert av det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

 • IMF-sjefen ber Kina endre covid-politikk

  Det internasjonale pengefondet (IMF) mener det er på tide at Kina slår inn på en annen vei i arbeidet med å demme opp for covidsmitte.

  IMF-direktør Kristalina Georgieva ber Kina justere sin bastante politikk for nullsmitte og unngå isolasjon og nedstengning av millionbyer.

  Georgieva mener at politikken må rekalibreres på grunn av de følgene som tiltakene får for enkeltmennesker og økonomien i sin helhet. (NTB)

 • AFP: Kinas ambassadør inn på teppet i London

  Kinas ambassadør til London ble tirsdag kalt inn på teppet til det britiske utenriksdepartementet etter arrestasjonen av en BBC-journalist som dekket koronademonstrasjoner i Kina. Det opplyser britiske regjeringskilder til nyhetsbyrået AFP.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no