Hopp til innhold
Klasserom
Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / SCANPIX

Privatskoler

Oppsummert

I mange utkantkommuner er motstanden mot privatskoler sterk. Mange frykter at nye privatskoler skal utkonkurrere de offentlige skolene.

  • To av tre bibelskoler gikk i minus i fjor – én gikk så det suste

    Bibelskoler i Norge sliter med underskudd. Dårlige søkertall, kutt i støtte og høye strømpriser skal være grunnen. Bibelskolen i Grimstad skiller seg ut.

    Fra 1. august 2023 faller bibelskolene ut av privatskoleloven og støtten til skolene synker fra 75 til 65 prosent per elev. Dette kan bety nedbemanning og økte kostnader for elevene ved flere av skolene. En gjennomgang av skolenes årsregnskap, gjort av Dagen , viser at hele 10 av 14 skoler gikk med underskudd 2022.

    Norges nordligste bibelskole, Fjellheim Bibelskole i Tromsø, hadde det største underskuddet i fjor, med et årsresultat på drøyt to millioner kroner i minus. Dette er femte gang skolen går med underskudd de siste seks årene.

    – Vi har i gjennomsnitt hatt ti færre elever enn vi har hatt plasser til de siste fire årene. Det har vært et stort problem, sier rektor Stephen Mayes, som opplyser at skolen har redusert 1,6 årsverk før kommende skoleår.

    Mens de fleste bibelskolene hadde et årsregnskap på mellom to millioner og 16.000 kroner i minus, var det én skole som gikk med dundrende overskudd, og har gjort det i flere år. Bibelskolen i Grimstad endte i 2022 med 5,5 millioner kroner i profitt, til tross for økte kostnader. Skolen har over hundre elever og er Norges største.

    Ifølge Dagen var grunnen en stor testamentarisk gave på 5,7 millioner kroner. Bibelskolen i Grimstad har ikke besvart henvendelser fra avisa.

    (NTB)

  • Avslutter vervekampanjen

    Vervekampanjen til privatskolen Kristen VGS Vennesla skapte så mye støy at skolen nå har valgt å avslutte den.

    Kampanjen handlet om at elever på skolen som klarte å verve en ny elev til høsten skulle motta et gavekort til en verdi av 5000 kroner.

    – Denne saken har skapt mye negativ omtale, og vi ønsker å ha et godt forhold til våre naboskoler og til fylkeskommunen. Derfor har vi valgt å avslutte kampanjen, sier rektor Knut Åge Haugen til Fædrelandsvennen.

    Samtidig mener han at kampanjen var innenfor privatskoleloven.

    Vervekampanjens formål var å øke elevtallet ved skolen, og slik øke inntektene.

  • Har henlagt saken mot skole

    Politiet har henlagt saken hvor en elev skal ha blitt utsatt for fysiske krenkelser på Opdøl montesorriskole, melder Lofot-Tidende.

    Henleggelsen er klaget inn til Statsadvokaten i Nordland. NRK har tidligere i år skrevet om forholdene ved skolen.

    Her sto en tidligere elev fram og fortalte hvordan hun gjentatte ganger ble lagt i bakken og fysisk holdt nede av en leder ved skolen.

    NRK har sett dokumenter som viser at skolen beskriver en av episodene der hun blir lagt ned i golvet med at det var fare for liv og helse.

    Personen som ble anklaget ønsket ikke å kommentere saken.

    Utdanningsdirektoratet (Udir) har hatt to tilsyn ved privatskolen. I det ene tilsynet kom det fram at det har vært brukt ulovlig fysisk makt mot elever. Disse tilsynene er nå avslutta.

    Opdøl montessoriskole
    Foto: John Inge Johansen / NRK
  • Privatskole betaler 5000 kroner for elevverving

    Privatskolen Kristen VGS Vennesla tilbyr nå elevene 5000 kroner for hver nye elev de klarer å verve til skolen. Det bekrefter rektor ved skolen, Knut Åge Haugen, overfor Fædrelandsvennen.

    Bakgrunnen for tiltaket er at skolen mottar statsstøtte basert på antall elever. Praksisen startet forrige uke, og ble formidlet muntlig til elevene. (NTB)

  • Vil starte Steinerskole i Skien

    Skien er eitt steg nærare ein ny, sentrumsnær ein privatskule.

    Alle dei politiske partia i bystyret seier ja til å opprette ein Steinerskole i Skien sentrum, skriv Varden.

    Arbeidsgruppa som jobbar for å opne Steinerskole i Skien har søkt Utdanningsdirektoratet om å opne skule.

    Håpet er at skulen kan opne hausten 2025, og starte med 50 elevar på klassetrinna 1.-4. klasse.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no