Barnehage
Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Private barnehager

Oppsummert

Oslo kommune vil ha slutt på at private barnehager i stor grad kan bestemme selv hvilke barn som skal få plass i deres barnehage. Hun frykter at de private velger bort barn med ekstra behov.

 • Vettregler skal hindre pengemisbruk

  Etter inspirasjon fra fjellvettreglene innfører Private barnehagers landsforbund vettregler som skal hindre misbruk av offentlige midler etter medieoppslag. De ni vettreglene skal gjelde for medlemsbarnehagene, skriver Dagbladet.

 • Barnehage må gi tilbake millioner

  En privat barnehage på Frogner i Oslo må betale tilbake 1,7 millioner kroner. Eierne av Månestråle barnehage har fått kravet etter at det er påvist alvorlige regelbrudd i forbindelse med tilsyn, skriver Klassekampen.

 • Overskudd for private barnehager

  Overskuddet for private barnehager i 2017 endte på til sammen 1,2 milliarder kroner og av dette ble 11 prosent overført til eierne som utbytte. Det viser nye tall fra SSB. Sju av ti private barnehager oppnådde et positivt årsresultat.

 • Mindre pensjon i private barnehager

  I private barnehager går bare 3,6 prosent av lønningene til pensjon til tross for at de får offentlig tilskudd som tilsvarer 13 prosent av lønn i kommunale barnehager. Dette er en årsak til at private barnehager er så lønnsomme, skriver Klassekampen.

 • Rike på private barnehager

  Den oppsamlede fortjenesten i private barnehager har økt fra 250 millioner kroner i 2007 til 4 milliarder i 2016, skriver Aftenposten. Dette kommer frem i to nye rapporter kunnskapsminister Jan Tore Sanner har fått på sitt bord.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no