Pride-feiring

Oppsummert

Pride er en årlig festival for dem som føler tilknytning til LGBTI+-bevegelsen, det vil si lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og intersex-personer. I 2021 skjer det i dagene 18.-27. juni, med Pride-paraden i Oslo som et høydepunkt 26. juni.

 • Tusen mennesker på pride i Bosnia

  Et tusentall mennesker deltok lørdag i en pride-parade i Bosnias hovedstad Sarajevo. Det er bare andre gang en slik parade er arrangert i byen. Deltakerne marsjerte fra sentrum til nasjonalforsamlingen. De ropte slagord som «Love, love» og «Gatene er våre», mens et tungt oppbud av politi passet på.

  Bosnia Pride
  Foto: AP
 • Gatekunst for pride

  Den lokale gatekunstneren Töddel har i natt laget verket «the lovers vol. II». Bildet henger på Agder kunstsenter i Kristiansand og er ment som et bidrag til den kommende pridefesten i Kristiansand om to uker.

  Gatekunstneren Töddel har laget verket "the lovers vol. II". Bildet henger på Agder kunstsenter i Kristiansand og er ment som et bidrag til den kommende pridefesten i Kristiansand om to uker.
  Foto: Töddel
 • Pride i Lillesand

  I dag arrangeres Pride i Lillesand. Feiringen starter med båtkortesje fra Brekkestø og alle som ønsker, oppfordres til å delta. Leder i Fri Agder, Åge Bjelland sier at Sørlandet er den vanskeligste plassen i Norge å være skeiv.

  Pride-flagg
  Foto: Jeanett Iren Taftø
 • Tusenvis i pride-parade i Ungarn

  Tusenvis deltar i pride-paraden i Ungarns hovudstad Budapest laurdag, i protest mot landets nye anti-LGBT-lov.

  Statsminister Viktor Orbans regjering vedtok i juni ei ny lov som inneber eit forbod mot all undervisning og offentleg publisitet om seksuelle minoritetar, som ifølge Orban har som formål å beskytte barna i landet.

  Arrangørane av paraden har bedt folk møte opp for å stå opp mot hat, spesielt frå det dei kallar «makthungrige politikarar som prøver å skremme LGBT-folk».

  Sjå pride-paraden her:

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no