Election 2020 Debate
Foto: Elise Amendola / AP

Presidentvalg i USA 2020

Oppsummert

3. november skal USA velge president. Republikanernes Donald Trump har ingen seriøse utfordrere i sitt parti. Blant Demokratene er Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Elizabeth Warren og Joe Biden de heteste navnene. Kandidaten pekes senest ut 16. juli.

 • Neil Young støttar Bernie Sanders

  Rockeartisten Neil Young kallar president Donald Trump ein skam for landet og gir støtta si til Bernie Sanders. Artisten er opprinneleg frå Canada, men fekk amerikansk statsborgarskap i fjor. Han skreiv eit brev til Trump, der han hylla Sanders.

 • Sanders leiar på måling

  I ei ny meiningsmåling utført for Washington Post og ABC News sa 32 prosent av dei spurde at dei ville stemme på Bernie Sanders i nominasjonsvalet før presidentvalet i USA. 16 prosent seier dei vil stemme på Joe Biden og 15 prosent på Mike Bloomberg.

 • Bloomberg lover å selge selskapet

  Den amerikanske forretningsmannen og milliardæren Michael Bloomberg vil selge selskapet sitt, Bloomberg LP, hvis han blir valgt til president. Det sier en talsperson for Bloomberg, melder Reuters. Hensikten med salget er å unngå interessekonflikter.

 • Bloomberg får delta i debatt

  Michael Bloomberg har kvalifisert seg til å delta på den neste TV-debatten for demokrater som kjemper om å bli partiets presidentkandidat. Når han entrer scenen i Las Vegas onsdag, er det første gang han stiller i en debatt med sine rivaler.

 • Sanders kritiserer Bloomberg

  Bernie Sanders mener Michael Bloomberg ikke vil engasjere velgerne nok til å få den valgdeltakelsen som må til, for å slå Donald Trump. Han kritserer også styrtrike Bloomberg for å ha uttalt seg imot minimumslønn og høyere skatter for de rike.

NRK forklarer

Hva er caucus og hva er primærvalg?

for svar

Et caucus er et valgmøte der partimedlemmer i en delstat velger hvilken presidentkandidat de ønsker å støtte. Velgerne må være fysisk til stede og valget foregår i flere omganger. 

Hva er et primærvalg?

Et primærvalg er som et ordinært valg, hvor velgere stemmer på ulike kandidater ved hjelp av en lapp eller stemmeseddel.  Noen steder er det bare partimedlemmer som får stemme, andre steder er valgene åpne for ikke-medlemmer. 

Hva er vanligst?

I dag er det bare fire delstater som bruker caucus-metoden: Iowa (Demokratene og Republikanerne), Nevada (Demokratene og Republikanerne), North-Dakota (Demokratene) og Wyoming (Demokratene).

Hvem stemmer de på?

Selv om alt handler om presidentkandidatene, er det egentlig delegater til landsmøtene som velges. 3979 delegater skal delta på Demokratenes landsmøte og 2551 delegater hos Republikanerne. Det er disse som stemmer fram partiets presidentkandidat. 

Noen stater gir vinneren alle delegatene (gjelder kun Republikanerne), mens andre fordeler dem etter oppslutning.  

Hvor foregår landsmøtene?

Demokratene holder sitt landsmøte 13.-16 juli i Milwaukee i Wisconsin, mens Republikanerne holder sitt landsmøte i Charlotte i North Carolina 24.-27. august. 

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no