USA valg 2020 - Joe Biden og Donald Trump
Foto: AP

Presidentvalg i USA 2020

Oppsummert

3. november skal USA velge president. Republikanernes Donald Trump har ingen seriøse utfordrere i sitt parti. Demokraten Joe Biden blir den som skal utfordre Trump i presidentvalget.

NRK forklarer

Hva er caucus og hva er primærvalg?

for svar

Et caucus er et valgmøte der partimedlemmer i en delstat velger hvilken presidentkandidat de ønsker å støtte. Velgerne må være fysisk til stede og valget foregår i flere omganger. 

Hva er et primærvalg?

Et primærvalg er som et ordinært valg, hvor velgere stemmer på ulike kandidater ved hjelp av en lapp eller stemmeseddel.  Noen steder er det bare partimedlemmer som får stemme, andre steder er valgene åpne for ikke-medlemmer. 

Hva er vanligst?

I dag er det bare fire delstater som bruker caucus-metoden: Iowa (Demokratene og Republikanerne), Nevada (Demokratene og Republikanerne), North-Dakota (Demokratene) og Wyoming (Demokratene).

Hvem stemmer de på?

Selv om alt handler om presidentkandidatene, er det egentlig delegater til landsmøtene som velges. 3979 delegater skal delta på Demokratenes landsmøte og 2551 delegater hos Republikanerne. Det er disse som stemmer fram partiets presidentkandidat. 

Noen stater gir vinneren alle delegatene (gjelder kun Republikanerne), mens andre fordeler dem etter oppslutning.  

Hvor foregår landsmøtene?

Demokratene holder sitt landsmøte 13.-16 juli i Milwaukee i Wisconsin, mens Republikanerne holder sitt landsmøte i Charlotte i North Carolina 24.-27. august. 

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no