Emmanuel Macron ble valgt som president i FRankrike i mai 2016
Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

Presidentvalg i Frankrike

Oppsummert

Emmanuel Macron ble valgt til president i Frankrike i 2016 med 66,1 prosent av stemmene. Motkandidat Marine Le Pen fra Nasjonal Samling fikk 33,9 prosent. I april 2022 velget landet president på ny.

 • Fransk presidentkandidat dømt for hatytringer

  Presidentkandidaten Eric Zemmour ble mandag funnet skyldig av en fransk domstol for rasistiske hatytringer mot enslige mindreårige flyktninger.

  Den høyreradikale politikeren er dømt til å betale 100.000 kroner i bot. Zemmour har allerede varslet at han anker dommen.

  Uttalelsen det dreier seg om kom på TV-kanalen CNews i september 2020. Da uttalte han at mindreårige innvandrere var «tyver, drapsmenn, voldtektsmenn. Det er alt de er. Vi burde sende dem tilbake.»

  Journalisten og forfatteren, som sliter med å samle underskriftene han trenger for å stille som presidentkandidat, er allerede blitt dømt for hatytringer to ganger. Til sammen er han blitt etterforsket for ytringer mot innvandrere og islam hele 16 ganger.

  En periode ble det spekulert i om Zemmour ville bli president Emmanuel Macrons viktigste utfordrer i presidentvalget i april, men han sliter med oppslutningen. (NTB)

 • Taubira stiller som presidentkandidat

  Frankrikes tidligere justisminister Christiane Taubira har kunngjort at hun stiller som presidentkandidat. Håpet er å samle en sterkt splittet venstreside.

  Taubira er 69 år gammel og født i Fransk Guyana. Fra 2012–2016 var hun justisminister mens sosialisten François Hollande var president.

  Hun ønsker å utfordre president Emmanuel Macron i valget i april, men veien fram dit er lang. Både på høyre- og venstresiden er det en rekke presidentkandidater som er lite lystne på å trekke seg fra kampen. (NTB)

 • Pecresse er konservativ kandidat

  Valérie Pécresse (54) er valgt som det konservative franske partiets kandidat til neste års presidentvalg som skjer i april. Pecresse er i dag leder i regionrådet i Paris.

  Pécresse er Republikanernes første kvinnelige presidentkandidat. Hun skal ha sammenlignet seg selv med den tyske kansleren Angela Merkel og den tidligere britiske statsministeren Margaret Thatcher.

  Tidligere denne uka annonserte den høyrenasjonalistiske Eric Zemmour sitt kandidatur.

  Valérie Pécresse
  Foto: JULIEN DE ROSA / AFP
 • Barnier ikke presidentkandidat

  EUs sjefforhandler i brexit-forhandlingene var av mange regnet som favorittutfordrer i neste års presidentvalg i Frankrike, men nådde ikke opp i første nominasjonsrunde i det republikanske partiet. Partiets kandidat blir enten Eric Ciotti eller Valérie Pécresse.

  54 år gamle Pécresse vil eventuelt bli landets første kvinnelige president, skriver AFP/NTB.

  I likhet med Barnier forlot Pécresse partiet i 2017 etter å ha anklaget ledelsen for å beveget seg for langt til høyre. Barnier tvitrer at han mener Pecresse er den beste kandidaten.

  Valerie Pécresse
  Foto: Christophe Ena / AP
Edouard Philippe annonseres som ny statsminister i Frankrike. Macrons generalsekretær Alexis Kohler stod for annonseringen
Emmanuel Macron innsettes som Frankrikes nye president.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no