Hopp til innhold
Østerriksk flagg
Foto: Giovanni Auletta / AP

Østerrike

  • Tre kvinner drept på bordell i Wien

    Tre kvinner er stukket ned og drept, trolig med kniv, på et bordell i Wien. En 27 år gammel mann er pågrepet, opplyser politiet i den østerrikske hovedstaden.

    Kvinnene ble funnet døde på et bordell i bydelen Brigittenau, som er blant Wiens fattigste områder, fredag kveld. Den 27 år gamle mannen ble pågrepet i nærheten kort tid etter.

    Trolig ble kvinnene angrepet med kniv, uttaler politiets talsmann Philipp Hasslinger.

    – Etterforskningen er pågående, så jeg har i øyeblikket ingen flere opplysninger, sier han.

    (NTB)

  • Østerrikes eksstatsminister dømt for mened – slipper fengsel

    Østerrikes tidligere statsminister Sebastian Kurz er dømt til åtte måneders betinget fengsel for å ha løyet til en granskningskomité i nasjonalforsamlingen.

    Granskingen der retten mener Kurz forklarte seg uriktig, fant sted i 2020 og gjaldt mistanker om korrupsjon i det konservative partiet hans ÖVP og det ytterliggående høyrepartiet FPÖ.

    Bakteppet var et hemmelig videoopptak som ble gjort av FPÖs tidligere leder Heinz-Christian Strache på den spanske øya Ibiza der han snakket om hemmelige politiske donasjoner fra store østerrikske selskaper.

    De to partiene satt i regjering sammen fra slutten av 2017 til mai 2019. Kurz var statsminister i den regjeringen og igjen fra 2020 til 2021. Den siste regjeringen besto av ÖVP og De grønne.

    37-åringen gikk av i oktober 2021 etter at han og støttespillerne ble anklaget for å ha brukt statlige midler for å få laget positive meningsmålinger.

    (NTB)

  • Anker Fritzl-kjennelse

    Påtalemyndigheten i Østerrike anker avgjørelsen som åpner for at 88 år gamle Josef Fritzl kommer et skritt nærmere løslatelse.

    I forrige uke avgjorde retten i Krems at Fritzl kan overføres fra et fengsel for psykisk syke til vanlig fengsel. Dette ankes nå og saken overføres til en domstol i Wien.

    Kjennelsen innebar at Fritzl kan overføres, men at han må gjennomgå tung psykisk behandling. 88-åringen har blitt dårlig til beins og må bruke rullator, og han skal angivelig være i ferd med å bli dement.

    Fritzl ble et av verdens mest beryktede mennesker i 2008, da det kom fram at han hadde holdt sin datter fanget i kjelleren i 24 år, hvor han voldtok henne tusenvis av ganger, noe som resulterte i at han ble far til hennes sju barn. (NTB)

  • Østerriksk domstol: Josef Fritzl kan løslates fra fengsel

    Josef Fritzl, som er dømt for å ha holdt datteren fanget og voldtatt henne, kan løslates fra fengsel, har en østerriksk domstol avgjort.

    Fritzl er i dag 88 år.

    Løslatelsen skjer på vilkår. Fritzl sitter i et fengsel for psykisk syke, men vil nå flyttes til en vanlig fengselscelle. Det kan bane vei for en løslatelse, skriver Kronen Zeitung.

    Fritzl-saken var en incestsak i Østerrike som ble avdekket i april 2008, da en 42 år gammel kvinne, Elisabeth Fritzl, fortalte til politiet at hun hadde blitt misbrukt av sin far, Josef Fritzl siden 1977, og holdt som fange siden 1984.

    Fritzl hadde sperret henne inne i en liten, lydtett kjeller uten vinduer og med dårlig luft, under familiens hus og hage nær sentrum av byen Amstetten i delstaten Niederösterreich, og hun hadde ikke sett dagslys på 24 år.

    Under fangenskapet hadde han voldtatt datteren utallige ganger, noe som førte til at hun fødte syv barn i kjelleren. Tre av barna hadde vært holdt som fanger i kjelleren hele livet og aldri sett dagslys.

    Et tips i 2008 ledet til at Josef Fritzl ble arrestert. Den 42-årige Elisabeth hadde da presset sin far til et sykehusbesøk, hvor hun fortalte politiet om sitt fangenskap.

    I 2009 ble Fritzl enstemmig kjent skyldig for drap, voldtekt, frihetsberøvelse, grov utpressing, incest og slaveri, og dømt til forvaring på livstid.

  • Josef Fritzls advokat ønsker ham flyttet til sykehjem

    Østerriske Josef Fritzl (88), som holdt sin egen datter innesperret og voldtok henne gjennom 24 år, ble fengslet på livstid i 2009.

    Nå er det kommet et ny psykiatrisk rapport om Fritzl, som er dement. Hans advokat, Astrid Wagner, sier til Sky News tirsdag at hun håper han kan bli flyttet til et sykehjem.

    Den nye rapporten fastslår angivelig at Fritzl ikke lenger utgjør noen trussel. Advokaten sier også at hun er overbevist om at han føler dyp anger.

    Fritzl soner i et høysikkerhetsfengsel for psykisk syke kriminelle.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no