Hopp til innhold
Politi
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Politiets responsevne

Oppsummert

1. januar 2015 kommer Politidirektoratet med krav til politiets responstid. I sommer skal GPS-data fra biler i alle distrikt analyseres for å gi et datagrunnlag.

  • Politiet om manglende respons

    45 minutter før en mann skjøt og skadet to ungdommer ved en T-banestasjon ved Skøyenåsen i Oslo søndag, hadde politiet fått melding om at mannen truet forbipasserende. Oslo-politiet gikk tirsdag ut med en forklaring på hvorfor det ikke ble reagert tidligere. Politiet sier opplysningene om en truende person på Tveita ikke kom direkte fra dem som ble truet, men via andre. Det ble vurdert at det var tid til å gjøre forarbeid, sier seksjonsleder Rune Skarnes.

    I samme tidsrom måtte politiet sende flere patruljer til minst to andre oppdrag som krevde umiddelbar respons. Det ene var en brann, det andre var nye opplysninger knyttet til en alvorlig hendelse. Skarnes mener Oslo-politiet som hovedregel har godt med patruljer, men at man tidvis opplever det han kaller samtidighetskonflikter.

    – Oslo politidistrikt er til enhver tid i stand til å håndtere et høyt antall oppdrag samtidig. Men søndag kveld før hendelsen på Skøyenåsen var vi over et tidsrom presset på ressurser pga mange hendelser som krevde politipatruljer. Vi hadde 20-25 oppdrag som alle var ressurssatt med en eller flere patruljer, sier Skarnes. Han legger til at det benyttes en nasjonal standard for å velge hvilke oppdrag som skal prioriteres.

  • Politiet kan få hjelp fra Sverige

    Regjeringene i Norge og Sverige er i ferd med å inngå avtaler om et omfattende praktisk politisamarbeid, skriver VG. Avtalen innnebærer at svenske politifolk kan tilkalles for å bekjempe terroraksjoner i Norge, opplyser justisdepartementet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no