Hopp til innhold
Polio vaksine Filippinene
Foto: Bullit Marquez / Bullit Marquez

Polio

Oppsummert

I flere land er det oppdaget poliosmitte, flere tiår etter at den smittsomme sykdommen som kan føre til lammelser og død, var utryddet. Helsemyndighetene anbefaler at folk frisker opp vaksinene sine.

  • Afghanistan innleder storstilt vaksinekampanje mot polio

    Taliban-styret i Afghanistan har lansert en omfattende kampanje mot polio. Målet er å få vaksinert sju millioner barn i løpet av få dager.

    Vaksinekampanjen startet mandag og skal dekke 26 av landets 34 provinser i løpet av fire dager, opplyser det Taliban-styrte helsedepartementet.

    Vaksinekampanjer i Afghanistan og Pakistan har ofte møtt stor motstand hos folk på grunn av konspirasjonsteorier om at poliovaksinen kan føre til sterilitet, eller at helsepersonell som setter vaksinene, egentlig er spioner. I flere tilfeller har helsepersonell også blitt angrepet av ekstremister.

    Før de overtok makten i hele Afghanistan i fjor sommer, hadde Taliban innført forbud mot vaksinekampanjer i områdene som de kontrollerte.

    FN har klart å forhandle fram en avtale med Taliban om å gjenoppta vaksineprogrammet over hele landet.

    Polio er en svært smittsom infeksjonssykdom som forårsakes av virus. Den kan føre til lammelser og i verste tilfelle død. Sykdommen er tilnærmet utryddet på verdensbasis, med unntak av Afghanistan og Pakistan der den ifølge WHO er endemisk. (NTB)

  • Poliovirus påvist i kloakken i New York

    Det er funnet poliovirus i kloakken i New York etter at den smittsomme sykdommen ble påvist nord for storbyen for noen uker siden, opplyser helsemyndighetene.

    Virusfunnet i kloakken antyder at det har forekommet lokal spredning, sier helsemyndighetene i New York by og delstaten med samme navn.

    Helsekommissær Mary T. Bassett i delstaten sier funnet av poliovirus i vannprøver fra byen er foruroligende, men ikke overraskende.

    For en uke siden ble uvaksinert barn og voksne i New York bedt om å vaksinere seg så raskt som mulig for å unngå at den potensielt dødelige sykdommen sprer seg. Det var da påvist smitte i avløpsvann i sju fylker i delstaten.

    En uvaksinert voksen person i fylket Rockland var bekreftet smittet og hadde fått lammelser. Dette var det første poliotilfellet i USA på flere tiår. (NTB/AFP)

    Poliovirus Illustrasjon
    Illustrasjon: AP
  • FHI følger med polio-utvikling etter funn i Storbritannia

    Etter funn av poliosmitte i kloakken i London, blir alle barn mellom eitt og ni år i byen no tilbydd ein boosterdose av poliovaksinen, skriv Guardian. Også i New York har det vore funn av polio.

    I Noreg har det ikkje vore poliosmitte sidan 1969, med unntak av enkelte importerte tilfelle.

    – Vi følger likevel godt med sidan polio framleis finst i verda, og også fordi land nærmare oss opplever å finne viruset, skriv avdelingsdirektør i FHI, Are Berg i ein e-post til NRK.

    Han legg til at funna i New York og London truleg stammar frå folk som har fått ein type vaksine med eit svekka virus som i sjeldne tilfelle kan spreie seg.

    Denne typen vaksinen blir ikkje nytta i Noreg eller i Europa, og tilfella stammar dermed truleg frå andre land, skriv Berg til NRK.

    – Det er også viktig å påpeike at dei ikkje har påvist sjukdom, berre viruset, legg Berg til.

  • Barn i London får tilbod om poliovaksine

    Alle barn under ti år i London skal få tilbod om å få påfyll av poliovaksine etter at det blei funne polio-virus i kloakksystemet i fleire bydelar, ifølge Sky News.

    Det er så lang ikkje registrert poliosmitte, og britiske helsestyresmakter meiner risikoen for utbrot er låg.

    Delen barn som er vaksinert mot polio er lågare i London enn i resten av landet.

  • Poliosmitte oppdaget i New York

    Uvaksinerte barn og voksne i New York bes om å vaksinere seg mot polio så snart som mulig, på grunn av risikoen for at den dødelige sykdommen skal spre seg.
    Helsemyndighetene har funnet poliosmitte i avfallsvannet i sju fylker nord for New York City. Bare en person har fått påvist smitte, men det er stor frykt for at den smittsomme sykdommen er tilbake etter mange år. Personen som er smittet og har fått lammelser, er en uvaksinert voksen i fylket Rockland. Vedkommende er den første som får påvist polio på flere tiår i USA.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no