Store mengder plast og avfall langs kysten
Foto: Sissel Rikheim / NRK

Plast-forurensing

Oppsummert

Plast i havet er et økende miljøproblem. Dersom plastmengden i havet ikke minskes, vil det være mer plast i havet enn fisk i 2050, viser en rapport fra World Economic Forum.

 • Støtter forbud mot engangsplast

  EU-parlamentet går inn for å forby Q-tips, tallerkener, bestikk, sugerør, ballongpinner og andre plastartikler til engangsbruk. Et overveldende flertall av de folkevalgte støttet forslaget da det kom opp til avstemning i ettermiddag i Strasbourg.

 • Fant mikroplast i mennesker

  Analyser av avføring fra åtte mennesker fra Finland, Italia, Japan, Nederland, Polen, Russland, Storbritannia og Østerrike viser at alle inneholdt mikroplast. Forskerne tror at mer enn 50 prosent av verdens befolkning kan ha mikroplast i avføringen.

 • Norge gir millioner til havrensing

  – Vi har lagt inn 400 millioner ekstra kroner i neste års budsjett som først og fremst skal gå til rensing og forhindre at plast kommer ut i havet, sier Erna Solberg fra høynivåmøtet om hav og næringsliv under FNs hovedforsamling i New York.

 • California begrenser sugerør-bruk

  Restauranter i California får ikke lenger på eget initiativ dele ut engangssugerør til sine gjester. Gjester må selv be om sugerør dersom de ønsker dette. Det er den første amerikanske staten som innfører denne loven, melder nyhetsbyrået AP.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no