Store mengder plast og avfall langs kysten
Foto: Sissel Rikheim / NRK

Plast-forurensing

Oppsummert

Plast i havet er et økende miljøproblem. Dersom plastmengden i havet ikke minskes, vil det være mer plast i havet enn fisk i 2050, viser en rapport fra World Economic Forum.

 • McDonald’s fjerner plastsugerør

  Matkjeden McDonald’s slutter å bruke plastsugerør i alle sine restauranter i Norge. På årsbasis utgjør dette over 20 millioner plastsugerør som erstattes av mer miljøvennlige sugerør i papir, opplyser selskapet i en pressemelding.

 • Mykje mikroplast funne i Mjøsa

  For første gang er mikroplast kartlagt i norske innsjøar, og forskarane fann slike partikler på 20 undersøkte stadar i Mjøsa. Det kan vere snakk om restar frå plastposar, isopor og tekstilar. I Femunden fann dei langt mindre plast.

 • Norsk stol laget av plastøppel

  Snøhetta har jobbet med å lage denne stolen av plastsøppel i over to år, de har blant annet brukt mye tid på å forske på hvilken type plast som egner seg. Denne uka ble stolen «S-1500» presentert på Stockholm Funiture and Light Fair 2019. Plasten kommer fra et fiskeoppdrett som må bytte ut 70 millioner tonn plast i året. Stolen lages av møbelprodusenten Nordic Comfort Products i Nordland. Her kan du lese saken om dette og fire andre prosjekter hvor plastsøppel blir kunst og design.

  Stol laget av plastsøppel
  Foto: Bjornar Ovrebo
 • Hurtigbåter stoppes av søppel

  Hurtigbåten mellom Alta og Hammerfest har flere ganger fått stans fordi det ligger plastsøppel fra oppdrettsnæringa i sjøen. Ifølge iFinnmark.no fikk båtene problemer på grunn av søppel over 20 ganger i fjor. Det jobbes nå med å løse problemet.

 • Rapport: – Nedslåande plastureining

  Mellom 500 og 1000 tonn plastavfall forureinar kysten vest for Bergen, viser ein rapport utabreidd av forskningsinstituttet Norce. Forskarar har avdekt 800 viker og strender der det hopar det seg opp plastavfall som driv inn frå sjøen, skriv BT.

Ett år etter at Avfall Sør startet med innsamling av plastavfall i Kristiansand-regionen, leveres dobbelt så mye plast til gjenvinning. Hver innbygger kaster nå i snitt 8 kilo plast. I dag ble plastavfallet saumfart av eksperter

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no