Hopp til innhold
SAS-fly
Foto: Tore Ellingseter

Pilotstreik i SAS

Oppsummert

Etter 15 dagar med pilotstreik kom SAS og pilotane til semje 19. juli. Streiken har kosta SAS 100-130 millionar svenske kroner per dag. Rundt 30.000 passasjerar blei dagleg råka av streiken.

 • Familie brukte 6 mnd på å få streikerefusjon fra SAS

  Familien Snoen fra Bodø brukte et halvt år og utallige telefoner og e-poster på å kreve tilbake 90.000 kroner fra SAS etter sommeren pilotstreik.

  Familien på seks ble streikefast i Frankrike i 13 dager. Å få refundert utgifter til hotell og mat ble en langdryg affære, til tross for at familien fulgte alle råd som SAS ga dem underveis.

  Kvitteringer som familien tok vare på etter de ble streikefaste i Nice- Frankrike.

  Familien har brukt et halvt år på å kreve tilbake 90.000 fra SAS

  ­

 • SAS får gebyr av Stockholm-børsen

  SAS får bot fra Stockholm-børsen som følge av pilotstreiken i juli, det skriver SAS i en pressemelding. Selskapet får bot for håndteringen av informasjonsflyt under streiken i sommer.

  SAS opplyser at de får gebyr fordi de var for sent ute med å publisere en børsmelding om streiken. Forsinkelsen skal ha skjedd på grunn av tekniske problemer.

  Gebyret tilsvarer tre ganger årsavgiften til børsen. Det er Nasdaq Stockholms disiplinærutvalg som har besluttet å gi gebyret.

 • SAS: Kundene skal kompenseres

  Reisende som fikk kansellert flygninger med SAS i sommer, skal bli kompensert. Det lover selskapet, som ikke kan si hvor mange det gjelder.

  Flystreiken i sommer rammet tusenvis av passasjerer. Den kostet flyselskapet SAS rundt 1,4 milliarder svenske kroner. Kostnadene vil imidlertid stige ytterligere ettersom selskapet må kompensere reisende for tapene deres.

  Alle som reiser innenfor eller fra et EU-land, har rett til kompensasjon ved kansellerte flyreiser eller lengre flyforsinkelser.

  SAS’ konsernsjef Anko Van der Werff sier nå at selskapet har tatt den ekstra utgiftsposten med i beregningene for tiden framover.

  (NTB)

  SAS-sjef Anko van der Werff
  Foto: Lars Schröder /TT / NTB
 • Analytikere spår nytt milliardtap for SAS

  SAS legger fram resultatene for perioden mai til juli fredag. Analytikere i Sydbank spår at det blir et tap på 1,8 milliarder svenske kroner, noe som er enda verre enn milliardtapet i det foregående kvartalet (1,6 milliarder svenske kroner).

  – Alt handler om pilotstreiken, som ble veldig kostbar for SAS. Det overskygger nå helt det faktum at flytrafikken har kommet tilbake, sier aksjeanalysesjef Jacob Pedersen i Sydbank.

  Flere av konkurrentene tjente på SAS-streiken, blant annet Norwegian, som legger fram sine kvartalstall torsdag.

  Bloomberg spår at Norwegian vil notere en gevinst på nesten 2 milliarder svenske kroner i samme periode.

 • Dansk TV 2: Klart fleirtal for SAS-avtale – ingen ny streik

  Partane i pilotstreiken har sagt ja til den nye SAS-avtalen, melder danske TV 2.

  Ved midnatt var det frist for uravstemminga om arbeidsavtalen mellom SAS og pilotforeiningane i Norge, Sverige og Danmark.

  Streiken til SAS-pilotane i juli varte i 15 dagar. Dersom partane ikkje hadde blitt einige, kunne det ha blitt ein ny streik. Det blir det altså ikkje.

  Leiar i SAS Norge flygarforeining, Jan Levi Skogvang seier i ei pressemelding at det endelege resultatet sannsynlegvis vil vere klart på tysdag, sidan SAS har konkursvern i USA.

  Han seier at tariffavtalen vil vare i 5 år frå 1. oktober 2022.

  – Vi er fornøgde med å ha fått til ein avtale, der den norske arbeidslivsmodellen ikkje lenger blir utfordra av SAS-leiinga, seier Skogvang.

  560 oppsagde pilotar vil no få tilbod om å komme tilbake til SAS.

  – Resultatet frå avstemminga viser også stor ansvarlegheit for selskapet som no er i ein vanskeleg situasjon, seier Skogvang.

  En mann sjekker flyoversikten på Gardermoen.

  SAS-pilotane seier ja til ny arbeidsavtale

  Eit fleirtal av dei norske pilotane i SAS har stemt ja til avtalen som blei forhandla fram i juli. Det melder fagforeininga SAS Norge Flygerforening. Selskapet unngår med det ein ny streik.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no