Pfizer og Moderna øker prisene

EU og dermed også Norge må betale mer for koronavaksinene fra både Pfizer/Biontech og Moderna, viser kontrakter som Financial Times har sett. Pfizer har økt prisen med over 25 prosent, mens Moderna har skrudd opp prisen med en tidel i de siste leveringskontraktene med EU, melder avisa søndag.

Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström, som også sikrer Norge doser gjennom EU, bekrefter til Dagens Nyheter at prisen er økt i de siste kontraktene.

Helse- og omsorgsdepartementet sier at prisene Norge betaler for vaksiner er konfidensielle.

– De nye vaksineavtalene med Pfizer og Moderna inkluderer muligheten til å kjøpe oppdaterte mRNA-vaksiner mot nye virusvarianter, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc.

– Det er en stor styrke for Norge, med tanke på pandemiens uforutsigbare natur, der nye virusvarianter til stadighet dukker opp, sier han til NTB.

Den nye prisen for en dose Pfizer-vaksine blir på rundt 204 kroner, opp fra 162 kroner etter dagens eurokurs, ifølge Financial Times. Prisen for Modernas vaksine er i de nye kontraktene på 225 kroner dosen etter dagens dollarkurs. Det er en økning på rundt 25 kroner sammenlignet med prisen EU ifølge kilder betalte i første omgang.

Rike land betaler mer for vaksinene enn fattige som betaler kostpris.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no