Hopp til innhold
Mink
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Pelsdyr

Oppsummert

Stortinget har vedtatt å legge ned pelsdyrnæringen innen 2025. Så langt har Landbruksdirektoraret utbetalt over 603 millioner kroner i erstatning til pelsdyrbønder som har lagt ned driften.

  • Enke får trolig pelsdyrerstatning likevel

    Landbruksdepartementet snur i en sak hvor en enke fikk avvist søknad om kompensasjon etter avvikling av pelsdyrgården.

    Etter avviklingen av pelsdyrnæringen i 2019, skulle bøndene som ble tvunget til å avvikle driften få mulighet til å søke om full erstatning.

    Et ektepar som drev pelsdyrfarm i Sirevåg i Hå kommune i Rogaland var noen av de som måtte se seg nødt til å legge ned drifta. Mannen gikk brått bort i 2020, og kona fikk avslag fra Landbruksdirektoratet på erstatning.

    Argumentet da var at det var han som hadde rett på kompensasjon, og ikke henne.

    Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) opphevet mandag avslaget.

    Hun er nå regna som pelsdyroppdretter, og er nå i posisjon til å få erstatning, forteller Pollestad.

    – Det er rimelig at hun får erstatning. Det ville ikke blitt forstått om avslaget hadde blitt stående, verken av henne eller av noen andre.

    Han går ikke inn på nøyaktig beløp hun har krav på erstatning til, men sier det sannsynligvis er snakk om over 10 millioner kroner.

    – Dette vet jeg vil bety mye for henne og for de som har engasjert seg, som har tatt opp saken med meg og andre, sier Pollestad.

    Så langt er det blitt utbetalt 1,3 milliarder totalt til pelsdyrbønder som har måttet avvikle driften.

    – Men det er fortsatt veldig mange som venter på erstatningsoppgjøret etter forbudet som ble innført under forrige regjering.

  • Lovavdelingen: Pollestad ikke inhabil i pelsdyrsak

    Lovavdelingen i Justisdepartementet har fastslått at landbruksminister Geir Pollestad (Sp) ikke er inhabil i en pelsdyrsak fra i høst. Det skriver NTB.

    Saken det er snakk om er Lindis Hetlands klage på avslag om erstatning etter at pelsdyrnæringen ble lagt ned i Norge. Ektemannen hennes sto som eier av pelsfarmen deres, men han døde og dermed fikk ingen erstatning.

    I stedet satt Hetland igjen med all gjeld. Hun hadde drevet bedriften sammen med mannen.

    Kort tid før han tiltrådte som statsråd, sa daværende stortingspolitiker Pollestad til Jærbladet at det hørtes ut som hun hadde en god sak, og at han skulle argumentere for at hun skulle få erstatning.

    Nå har lovavdelingen slått fast at statsråden ikke er inhabil etter at Landbruksdepartementet tidligere i høst ba om en vurdering av hans habilitet i saken.

    «Vi har ikke fått opplysninger som tilsier at Pollestad har andre forbindelser til Hetland eller andre som saken vil kunne ha betydning for», skriver de.

    De mener også at Pollestads kommentarer ikke svekker tilliten til Pollestads partiskhet ved behandling av Hetlands sak.

    Geir Pollestad, Senterpartiet
    Foto: Ole Andreas Bø / NRK
  • Sju pelsdyrbønder venter fortsatt på svar

    Landbruksdirektoratet har nå behandlet 83 av 90 søknader fra pelsdyrbønder i Rogaland. 67 har fått tilbud om forskudd på erstatning etter at næringen ble vedtatt lagt ned.

    16 pelsdyrbønder har fått avslag på forskudd.

    Sju pelsdyrbønder venter fortsatt på at søknaden om forskudd skal bli behandlet.

    72 pelsdyroppdrettere i Rogaland fikk utbetalt 215 millioner kroner i kompensasjon for avviklingen av næringen fra 2020 til 2022.

    Tomme minkbur hos Jan Ove Horpestad på Klepp i Rogaland.
    Foto: Hanne Høyland / NRK
  • EU-parlamentarikarar vil forby pelsoppdrett

    Oppdrett av pelsdyr bør bli forbode i EU, foreslår tre politikarar frå venstreblokka i EU-parlamentet. Dei viser til at 14 EU-land allereie heilt eller delvis har innført forbod mot oppdrett. Innan utgangen av 2023 skal EU-kommisjonen komme med si vurdering av forslaget, og om dette bør bli ein del av EUs felles lovgjeving.

  • Dyrere å avvikle pelsdyrnæringa en antatt

    Staten har utbetalt over 100 millioner kroner mer i erstatning til pelsdyrbønder enn først antatt, viser Landbruksdirektoratets ferske årsrapport for 2022. Så langt har Landbruksdirektoraret utbetalt over 603 millioner kroner i erstatning til pelsdyrbønder som har avviklet drifta etter at Stortinget i 2019 vedtok at det ikke skal holdes pelsdyr i Norge, skriver Nationen.

    Pelsdyr
    Foto: Dag Kessel / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no