Mink på pelsdyrfarm i Re
Foto: Henrik Bøe / NRK

Pelsdyrnæringen

Oppsummert

Stortinget har vedtatt å legge ned pelsdyrnæringen innen 2025.

 • Kritiserer erstatning

  Peldyroppdrettarane som må legge ned drifta skal få kompensasjon frå staten. Men ein tidlegare høgsterettsdomar meiner at ordninga er i strid med menneskerettane, skriv avisa Nationen.

  – Det er lagt opp til at bønder som har elles like bygningar kan få heilt forskjellig erstatning. Det er uhaldbart og bryt med prinsipet om at inngrep ikkje må skje vilkårleg, seier tidlegare domar i høgsterett, Karl Arne Utgård.

  Han meiner forslaget råkar vilkårleg fordi det tek utgangspunkt i bokført verdi, noko som varierer kraftig mellom oppdrettarane.

  PELSDYROPPDRETT
  Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix
 • 800 millioner til pelsdyrnæringen

  Landbruksdepartementet har kommet fram til en kompensasjonsordning for pelsdyrbøndene som må legge ned driften. Ordningen anslås å koste mellom 800 og 850 millioner kroner, men det er ikke satt noen øvre ramme, melder NTB.

 • Pelsdyrsaken kan føre til opprør

  Et opprør blant regjeringspartiene er i emning. Representanter fra Høyre og Frp mener regjeringens forslag til kompensasjon til pelsdyrbønder er urimelig. Nå tar de til ordet for Senterpartiets forslag, der pelsdyrbøndene skal få full erstatning. I sommer saksøkte pelsdyrbonden Martin Hove fra Klepp staten for flere millioner kroner. Dette for å få full kompensasjon for pelsdyrfarmen hans som må legges ned innen 2025.

  Martin Hove
  Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK
 • Ber kongehuset droppe pels

  Dyrevernorganisasjonen NOAH oppfordrer norske kongelige til å slutte å bruke pels, og viser til at britiske dronning Elizabeth ikke kjøper ny pels. Norges Pelsdyralslag peker på at et er en lang tradisjon for å bruke pels i Norge, skriver Nationen.

 •  – Bryt med menneskerettane

  Regjeringa sitt forslag til kompensasjon for pelsdyrbønder, som må legga ned drifta, bryt med menneskerettane og eigedomsvernet. Det seier tidlegare høgsterettsdommar Karl Arne Utgård til Nationen. Han meiner ordninga også kan bryta med Grunnlova.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no