Partnerdrap i Norge

Oppsummert

Drapet på Feiring i Eidsvoll er det syvende partnerdrapet i Norge i år. På samme tid i fjor var det begått seks partnerdrap.

 • – Utvalget mangler kompetanse

  – Partnerdrapsutvalget har lite kompetanse om drapsforebygging, sier Vibeke Ottesen, en av Norges fremste drapseksperter, til Vårt land. Ifølge Knut Morten Johansen i Justis- og beredskapsdepartementet har utvalget bred erfaring med slike saker.

  Kriminolog Vibeke Ottesen
  Foto: Petter Sommer / NRK
 • Flest partnerdrap begås av nordmenn

  70 prosent av partnerdrap begås av etniske nordmenn, selv om utenlandske statsborgere relativt sett er overrepresentert i statistikken, viser ny rapport. Det skriver NTB. Tidligere partnervold og ikke etnisk gruppe er hovedårsaken bak slke drap.

 • Vold i forkant av partnerdrap

  Et av hovedfunnene i partnerdraps-rapporten som legges fram i dag er at svært mange av dem som har blitt drept av sin partner, har vært utsatt for partnervold i forkant. I 70,6 prosent av sakene var det en eller flere partnervoldsepisoder før drapene.

 • Åtte partnerdrap i året

  Det er i gjennomsnitt åtte partnerdrap i året i Norge. Det kommer fram under en pressekonferanse hos Justisdepartementet nå i formiddag. Rapporten presenterer resultatene fra et av forskingsprosjektene i regjeringen sin handlingsplan mot vold i nære relasjoner.

Forskningsrapporten «Partnerdrap i Norge 1990 til 2012» blir i dag overlevert Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. 
Forskningen inkluderer 177 drapssaker og er gjennomført av Kompetansesenter for fengsels-, sikkerhets- og rettspsykiatri ved Oslo universitetssykehus.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no