Hopp til innhold
Paraguay-protester etter politiker-drap
Foto: NORBERTO DUARTE / AFP

Paraguay

Oppsummert

30, april er det valg på president, nasjonalforsamling og guvernører i det søramerikanske landet.

  • Taiwans visepresident skal være med på innsettelse av Paraguays president

    Taiwans visepresident William Lai skal delta på innsettelsen av Paraguays nye president neste måned, opplyser Taiwans presidentkontor til Reuters.

    Lai vil sannsynligvis stoppe innom USA på vei til og fra Paraguay, ifølge diplomatiske kilder. Dette kan gi ham muligheten til å diskutere sitt eget kandidatur til Taiwans presidentskap ved valget i januar.

  • Presidentkandidat pågrepet i Paraguay

    Paraguayo Cubas, som kom på tredjeplass i presidentvalget i Paraguay forrige uke, er pågrepet etter kraftige valgdemonstrasjoner.

    Opposisjonen har kommet med anklager om valgfusk. Riksadvokaten beordret pågripelsen av høyrepopulisten Cubas, som har ledet an i demonstrasjonene. (NTB)

    Paraguay Elections
    Foto: Jorge Saenz / AP
  • Anklager om valgjuks i Paraguay

    Opposisjonen i Paraguay anklager regjeringspartiet for valgfusk, og mandag kom det til sammenstøt med politiet i hovedstaden Asuncion.

    Den 44 år gamle økonomen Santiago Peña fra det konservative Colorado-partiet gikk seirende ut av søndagens valg i Paraguay med 43 prosent av stemmene.

    Meningsmålingene tydet på forhånd på et langt jevnere løp, men den fremste utfordreren Efrain Alegre fra partiet Pakten for et nytt Paraguay måtte nøye seg med 27 prosent.

    Høyrepopulisten Paraguayo Cuba fikk overraskende 23 prosent, men hevder at det var omfattende valgfusk. Han har krevd omtelling og oppfordret sine tilhengere til å protestere.

    – Vi er ikke fornøyde. Valget ble ganske enkelt stjålet fra oss, sier ektefellen Yolanda Paredes, som selv er senator.

    Hundrevis av tilhengere av Cuba samlet seg mandag kveld lokal tid utenfor valgkommisjonens hovedkvarter i Asuncion der de kastet stein og ble møtt med gummikuler fra politiet.

    Alegre krever også omtelling og vil ha en uavhengig internasjonal gransking av det elektroniske stemmesystemet som ble benyttet under valget.

    Colorado-partiet har styrt Paraguay nesten sammenhengende siden 1947 og sikret seg søndag også flertall både i underhuset og senatet i nasjonalforsamlingen. Partiet vant også 15 av de 17 guvernørpostene som var på valg.

    (NTB)

  • Pena ligger an til å vinne valget i Paraguay

    I presidentvalget i Paraguay har Santiago Pena (bildet) fra det regjerende konservative partiet fått 45,2 prosent av stemmene, og opposisjonslederen Efrain Alegre 28 prosent, når rundt halvparten av stemmene er talt opp.

    Da valglokalene stengte søndag kveld, var det fortsatt lange køer mange steder, og noen lokaler holdt åpent lenger, melder Reuters. Ifølge Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) har valgdeltakelsen vært stor.

    Valgkampen i Paraguay har vært preget av anklager om korrupsjon og debatt rundt landets langvarige forbindelser med Taiwan.

    I tillegg til valg av president, har velgerne også valgt nasjonalforsamling og lokale guvernører.

    Oppdatert: Pena erklærte i natt at at han har vunnet presidentvalget.

    Santago Pena
    Foto: Agustin Marcarian / Reuters
  • Tilstår bestillingsdrap på polititopp

    Politiet i Venezuela har pågrepet en av mennene som skal ha stått bak attentatet på en paraguayanske polititopp i mai. Mannen skal ha tilstått i avhør.

    Marcelo Pecci arbeidet med å avdekke organisert kriminalitet, narkotikasmugling, hvitvasking og terrorfinansiering. 45-åringen ble drept da han var på bryllupsreise på den colombianske øya Baru i Karibia i mai.

    Kona, journalisten Claudia Aguilera, slapp uskadd fra attentatet som skjedde på en badestrand. Hun fortalte etterpå hvordan de to attentatmennene ankom stranda på vannscooter, og at den ene gikk rett bort til ektemannen og uten et ord skjøt og drepte ham med to skudd på kloss hold før de forsvant igjen.

    USA har utlyst en belønning på 5 millioner dollar for informasjon om hvem som sto bak drapet på Marcelo Pecci. (NTB-AFP)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no