Hopp til innhold
Kyr får palmeolje
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Palmeolje

Oppsummert

Bruken av den omstridte palmeoljen i kraftfôret til kyr, øker, men verken bønder eller forbrukere er blitt opplyst om det.

  • Palmeoljeforbud i Indonesia

    Et midlertidig forbud mot eksport av palmeolje fra Indonesia trer i kraft torsdag. Landet er verdens største produsent av råvaren. Forbudet kommer fordi det er mangel på innenlandske forsyninger av matolje, samt skyhøye internasjonale priser, noe som har gjort eksport mer lønnsomt for palmeoljeprodusentene. Indonesia produserer rundt 60 prosent av verdens palmeolje.

  • Palmeolje i biodrivstoff stuper

    To tredeler av biodrivstoff som selges i Norge er nå basert på avfall og rester. Samtidig stuper bruken av palmeolje ned til 2 millioner liter i 2020, fra 118 millioner liter året før. Biodrivstoff utgjorde omtrent 13 prosent av alt flytende drivstoff som ble brukt til veitransport i fjor, viser dagsferske tall fra Miljødirektoratet.

  • Sri Lanka forbyr palmeolje

    Presidenten på Sri Lanka har innført eit umiddelbart forbod mot import av palmeolje, og samtidig gitt ordre om gradvis avvikling av palmedyrking i landet. Målet er å erstatte palmeplantasjane med meir miljøvenlege avlingar.

  • Mysteriet med det harde smøret

    I Canada går debatten høyt om hva årsaken er til at smøret er blitt hardere det siste året. Noen mistenker at økt salg av smør har ført til at bøndene forer kuene annerledes enn før. Palmeolje er i søkelyset.

  • Kuttar ut palmeolje i økologisk fôr

    Felleskjøpet kuttar ut bruken av palmeolje i det økologiske dyrefôret etter at det tidlegare denne veka vart kjent at mjølkekyrne får mat med denne typen olje.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no