Hopp til innhold
Olof Palmes drapssted
Foto: Hedberg, Frida / SCANPIX

Palme-drapet

Oppsummert

Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt og drept av en ukjent gjerningsmann i Stockholm 28. februar 1986. Saken er ikke oppklart.

 • Hærverk på Olof Palmes grav

  Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm er blitt utsatt for hærverk. Et tre like ved den tidligere statsministerens grav er også saget ned. Hærverket skjedde i løpet av natt til tirsdag.

  – Dette er forferdelig og trist, en kirkegård er et sted der man skal vise respekt, sier kirkerådets leder Anders Jörle til SVT.

  Olof Palme ble skutt og drept på gata i Stockholm i 1986. Drapet er ikke oppklart.

 • Refser utpeking av Palme-mistenkt

  Den svenske justisombudsmannen er sterkt kritisk til at svensk påtalemyndighet i fjor erklærte at den såkalte «Skandiamannen», Stig Engström, trolig drepte Sveriges statsminister Olof Palme i 1986. Engström døde for 21 år siden, og ombudsmannen mener påtalemyndigheten burde ha gjort mer for å ivareta hans interesser.

  Påtalemyndigheten slo selv fast at bevisene mot Engström ikke ville holdt i retten, påpeker ombudsmann Per Lennerbrant. Likevel ble det på fjorårets pressekonferanse skapt et inntrykk av at Engström var den skyldige. Dette utgjorde en krenkelse av retten til å bli ansett som uskyldig inntil det motsatte er bevist, mener Lennerbrant.

 • Våpensporet glapp i siste øyeblikk

  Bare ni dager før pressekonferansen om Palmedrapet fikk etterforskerne en nedslående beskjed. Kulene var for ødelagte til å knytte dem til et våpen eid av den mulige drapsmannens venn, skriver Aftonbladet.

 • Svensker er usikre på Palme-svaret

  Mindre enn én femtedel av befolkningen i Sverige tror at Stig Engström, kjent som «Skandiamannen», sto bak drapet på Olof Palme i 1986. Over 60 prosent av de spurte i Kantar Sifos undersøkelse sier de er usikre eller ikke vet. Engström døde i 2000.

  Skandiamannen
  Foto: Goran Arnback / AP
 • Löfven: Har tillit til konklusjonen

  Sveriges statsminister Stefan Löfven mener Palme-etterforskerne har gjort et grundig arbeid, og sier han har tillit til påtalemyndighetens konklusjon om at Stig Engström trolig drepte Palme. Likevel sier han det ville vært best å finne tydelig bevis.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no