NRK Meny
 Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen holder en presselunsj fredag
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Overvåkning i Norge

Oppsummert

Regjeringen foreslår endringer i straffeprosesslovens regler om skjulte tvangsmindler. Lovendringene gir politiet større mulighet til å «bruke skjulte tvangsmidler ved etterforskning, avverging og forebygging av alvorlig kriminalitet».

 • Barnehage-overvåkning i Tromsø

  Datatilsynet mottok i høst et tips om at det var iverksatt kameraovervåkning i Kulturbarnehagen i Tromsø. Av tipset gikk det fram at det var installert kikkhullskameraer på flere av rommene i barnehagen, blant annet i lekerom og på toalettet.

 • Datatilsynet: –Krenker personvernet

  Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet er i utgangspunktet skeptisk til endringene som justisministeren varsler for å gi politiet lettere adgang til overvåking. Han peker på at flere av forslagene og metodene krenker personvernet.

 • KrF i hovedsak positive

  Kristelig Folkeparti er i hovedsak positive til justisminister Anders Anundsens forslag til endringer i politiets adgang til overvåking. Samtidig varsler partiet at de vil gå grundig igjennom hvert enkelt forslag som nå er lagt fram.

 • Tajik vil gå igjennom tiltakene

  – Vi skal se nøye på tiltakene som justisministeren nå har presentert, sier Hadia Tajik, lederen av Stortingets justiskomite. Tajik sier det er viktig at man har kontroll og oversikt over politiets bruk av inngripende virkemidler.

 • Forenklet domstolskontroll

  Det skal fortsatt være domstolskontroll, men i dag må domstolen gå gjennom alle epostene før politiet får lese dem. Det skal de ikke trenge lenger.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no