NRK Meny
PSTs hovedkvarter i Nydalen
Foto: Jon Stabell Sauge / NRK

Overvåkning i Norge

Oppsummert

Regjeringen har har gitt politiet større mulighet til å «bruke skjulte tvangsmidler ved etterforskning, avverging og forebygging av alvorlig kriminalitet». Ifølge Aftenposten brukte norske myndigheter falske basestasjoner ved 107 tilfeller i 2017.

 • Bruken av falske basestasjoner øker

  Ifølge Aftenposten brukte politiet, PST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet falske basestasjoner for å overvåke mobilaktiviteten i et område ved 107 tilfeller i 2017. I 2016, det første året med offentlige tall, ble falske basestasjoner brukt 71 ganger.

 • Barnehage-overvåkning i Tromsø

  Datatilsynet mottok i høst et tips om at det var iverksatt kameraovervåkning i Kulturbarnehagen i Tromsø. Av tipset gikk det fram at det var installert kikkhullskameraer på flere av rommene i barnehagen, blant annet i lekerom og på toalettet.

 • KrF i hovedsak positive

  Kristelig Folkeparti er i hovedsak positive til justisminister Anders Anundsens forslag til endringer i politiets adgang til overvåking. Samtidig varsler partiet at de vil gå grundig igjennom hvert enkelt forslag som nå er lagt fram.

 • Tajik vil gå igjennom tiltakene

  – Vi skal se nøye på tiltakene som justisministeren nå har presentert, sier Hadia Tajik, lederen av Stortingets justiskomite. Tajik sier det er viktig at man har kontroll og oversikt over politiets bruk av inngripende virkemidler.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no