Hopp til innhold
rusmisbruk
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Overdosedødsfall

Oppsummert

I 2021 var det 241 overdosedødsfall i Noreg. Talet på døde av overdosar har ikkje vore så lågt i Noreg sidan 2013, melder Folkehelseinstituttet.

  • Førstehjelp kan hindre overdosedødsfall

    I fjor døde 37 mennesker av overdose i Oslo. Enkel førstehjelp kan redde flere fra å dø av overdosedødsfall, mener ambulansemedarbeider Bjørn Loe ved ambulansetjenestens stasjon i Oslo sentrum.

    – Hvis folk på gata hadde grepet inn, kunne flere liv vært reddet, sier han.

    I dag har ambulansetjenesten førstehjelpskurs på Grønland, der man lærer hva man skal gjøre hvis noen har tatt en overdose.

    Senere denne uka har de lignende kurs på Stovner og i Lillestrøm. Kursene er åpne for alle.

    – Målet med denne seansen er å informere publikum om rus og rusavhengige. Og å lære enkel førstehjelp, som er livreddende tiltak, enten man er publikum, pårørende eller rusavhengig selv. Og å kunne utføre det man kaller kameratredning på sine ved en eventuell overdose, sier Loe.

  • Størst nedgang i overdosedødsfall

    Innlandet er det fylket med størst nedgang i overdosedødsfall fra 2020 til 2021. Det viser Dødsårsaksregisterets nye tall. I fjor ble det registrert 241 overdosedødsfall i Norge. Det er det laveste antallet siden 2013.

  • Færre overdosedødsfall i 2021 enn året før

    I 2021 var det 241 overdosedødsfall. Talet på døde av overdosar har ikkje vore så lågt i Noreg sidan 2013, skriv FHI på sine nettsider.

    I 2020 var talet 331. Seniorforskar i FHI Ellen Amundsen, seier auka i 2020 og nedgangen i 2021 kan ha samanheng med tiltaka for personar med rusmiddelavhengigheit opna igjen, etter å ha vore stengt i deler av det første pandemiåret.

    Amundsen understrekar at det ikkje har vore ein søkkande trend dei siste 10 til 12 åra. I perioden 2010 til 2021 har talet på dødsfall variert rundt eit gjennomsnitt på 269 dødsfall kvart år.

  • Antallet overdosedødsfall øker i USA

    Over 107.000 amerikanere døde etter å ha tatt overdose av narkotiske stoffer i fjor, en økning på 15 prosent fra året før, viser tall fra helsemyndighetene.

    Antallet overdosedødsfall har økt nesten hvert år siden 1990-tallet og har aldri vært høyere enn i fjor.

    Over 71.000 dødsfall skyldtes overdose av det kraftige syntetiske opioidet fentanyl, en økning på 23 prosent fra året før, skriver NTB.

  • Dømt for å forsømme hjelpeplikt

    En mann i 20-årene som var tiltalt for å forsømme hjelpeplikten, etter at en 16-år gammel gutt døde av overdose i Tromsø, er nå dømt til 30 dagers fengsel. Det kommer frem i dommen fra Nord-Troms og Senja tingrett. Personen var tidligere dømt i Nord-Troms og Senja tingrett, og denne dommen er en tilleggsdom. Mannens forsvarer opplyser til NRK at dommen vil bli anket.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no