Hopp til innhold

OSSE-rapport: Undertrykkelse i Russland når nye høyder

Den russiske stats åpner forfølgelse av sivilsamfunnet har nådd nye høyder, ifølge en rapport fra OSSE.

Undertrykkelse av opposisjon, medier og uavhengige organisasjoner har nådd nye høyder de siste månedene etter at Russland startet krigen mot Ukraina, står det i rapporten, utarbeidet av den tyske Angelika Nußberger.

Nußberger ble engasjert av 38 av de 57 medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i juli i år for å utarbeide en rapport om menneskerettigheter, rettsregler og demokrati i Russland.

Russiske myndigheter har nektet å samarbeide med henne og har ikke innvilget henne innreise til landet.

Nußbergers gransking er basert på intervjuer med representanter for sivilsamfunnet, samt tidligere og nåværende russiske tjenestemenn, som ikke er navngitt i rapporten, av hensyn til deres egen sikkerhet.

Jeg skriver hun hos Russlands president Vladimir Putin utøver direkte kontroll over alle politikere. Hun skriver også at det er innført et stort antall undertrykkende lover siden Putin tok fat på sin andre presidentperiode i 2012.

Imens har propaganda og vold dannet «et klima av frykt og skremsler», skriver hun.

Nußberger ber OSSE tilbyr målrettet støtte til russiske journalister, menneskerettsaktivister og advokater som har flyktet til utlandet av sikkerhetssyn. Hun anbefaler også at FNs menneskerettighetsråd i Genève bør utpeke en ekspert som Russland-observatør.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no