Hopp til innhold
Orkanen Amanda 24.05.2014

Orkansesongen i Karibia

Oppsummert

Orkansesongen i Karibia er den tiden det er størst fare for at området rammes av orkaner. Sesongen varer fra 1. juni til 30. november. Flest orkaner er det fra slutten av august til slutten av september.

  • Orkan styrker seg raskt på vei mot Karibia og USA

    Orkanen Lee er oppjustert til kategori fire og kan utvikle seg ytterligere til kategori fem på veien mot Karibia. Den ventes å berøre USAs østkyst fra søndag.

    Ved 23-tiden torsdag norsk tid over 1200 kilometer øst for de nordlige delen av Leeward-øyene, som utgjør den nordligste delen av De små antillene lengst øst i Karibia. Den hadde da styrket seg til kategori fire på en skala som går til fem, og var ventet å styrke seg ytterligere gjennom natt til fredag.

    Prognosene fra Det amerikanske orkansenteret (NHC) går ut på at Lee kan bli kraftig nok til å havne i kategori fem, som er det høyeste nivået på orkanskalaen. I så fall blir Lee den første kategori fem-orkanen denne sesongen.

    Riktig nok er det ikke ventet at Lee kommer til å treffe land, men den bringer med seg uvær som likevel kan berøre noen av øyene i Karibia. Det hvite hus har koordinert tiltak med myndighetene på Puerto Rico og De amerikanske Jomfruøyer. (NTB)

  • Orkanen Franklin styrket idet den nærmer seg USA

    Orkanen som har fått navnet Franklin, er på nivå tre og er årets første store Atlanterhavsorkan, ifølge USAs nasjonale orkansenter (NHC).

    Orkanen er observert rundt 810 kilometer sørvest for øya Bermuda utenfor østkysten av Nord-Amerika, ifølge NHC. Da var vindstyrken på 51 meter i sekundet.

    En kategori tre-orkan har styrke på mellom 50 og 58 meter i sekundet og kan forårsake ødeleggende skader, ifølge CBS News.

    I forrige uke herjet Franklin i Den dominikanske republikk og forårsaket jordskred og store oversvømmelser. Minst én person mistet livet i uværet. (NTB)

  • Den tropiske stormen Bret feier inn over karibiske øyer

    Den tropiske stormen Bret fortsatte ferden over de østlige karibiske øyene fredag. Regionen er rammet av vind og kraftig regn.

    Tidlig fredag nådde stormen fram til Saint Vincent og Grenadinene. Vindstyrken kom opp i 51 meter per sekund, ifølge de meteorologiske tjenestene på øyene.

    Over 120 mennesker har søkt ly i tilfluktsrom på grunn av uværet, og mange er evakuert fra kysten, ifølge myndighetene. Været beskrives som ekstremt skiftende av kontoret for offentlig informasjon.

    Det er også iverksatt orkanovervåking på St. Lucia. Innbyggerne anmodes om å holde seg innendørs inntil videre. Skoler, barnehager og andre offentlige tjenester er stengt mange steder.

    (NTB)

  • Orkanen «Fiona» styrker seg

    Orkanen «Fiona» er nå på vei mot Bermuda og har blitt oppgradert til en kategori 4-orkan. Det er nå målt vindkast på opptil 215 km/t.

    «Fiona» har allerede gjort store skader i Puerto Rico og Den dominikanske republikk der til sammen åtte personer har mistet livet.

    40 prosent av innbyggerne i Puerto Rico mangler fortsatt vann og 75 prosent mangler strøm.

  • Tropisk storm på vei mot Florida

    Den tropiske stormen «Mindy» har dannet seg i Mexicogolfen og har ført til at det er sendt ut farevarsel for innbyggerne i Florida. Mindy kan føre med seg så mye som 15 millimeter regn i Florida og i sørlige deler Georgia og Sør-Carolina torsdag, opplyser USAs nasjonale orkansenter. Det advares om styrtregn og oversvømmelser.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no