Hopp til innhold
Gåten Orderud
Foto: NRK

Orderud-drapene

Oppsummert

Per og Veronica Orderud har søkt om gjenopptakelse av trippeldrapssaken fra 1999. De to ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til overlagt drap på tre familiemedlemmer. Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød fikk 16 og 18 år.

  • Orderudsaken: Nytt søk etter våpen

    Dykkere har nylig søkt etter et våpen som stammer fra et våpentyveri i Molde, som har tilknytning til trippeldrapet på Orderud gård i 1999. Et av drapsvåpnene i Orderud-saken stammer fra det samme tyveriet.

    Søket ble gjort i Tunevannet i Sarpsborg forrige uke. Det ble ikke gjort noen funn, opplyser statsadvokat Sturla Henriksbø.

    – Det våpenet vi nå primært har søkt etter er et annet våpen, som skal ha blitt kastet der før drapene på Orderud fant sted. Vi har lett med metalldetektorer, og det har ikke vært gjort noen funn der. Sjansen for at det ligger et våpen der fortsatt er lav, sier Henriksbø.

    Det ble også gjort søk etter det samme våpenet i 1999.

    VG omtalte søket først.

    Gjenopptakelseskommisjonen fikk i 2018 inn begjæring om gjenopptakelse av saken fra ekteparets sønn Per, og hans kone Veronica Orderud, som ble dømt til 21 års fengsel for drapene.

    I en tidligere versjon av denne meldingen sto det at det har blitt gjennomført søk etter drapsvåpen som ble brukt under trippeldrapet. Det medfører ikke riktighet.

  • VG: Nytt bevis i Orderud-attentatforsøk

    Politiet har fått nye DNA-treff på teipbiter. Det bekrefter statsadvokat Sturla Henriksbø ved Oslo statsadvokatembeter overfor VG.

    I 25 år har attentatforsøket mot Anne Orderud Paust i juli 1998 vært en gåte.

    – Gjenopptakelseskommisjonen har gjennomført en omfattende gjennomgang av beslag i saken, og fått gjennomført nye DNA-undersøkelser av dette materialet. Resultatene er nå kommet, og det viser seg at Kristin Kirkemos DNA er funnet på noen tapebiter som var brukt til å feste en dynamitt-gubbe under bilen på Anne Orderud Paust, sier statsadvokat Sturla Henriksbø til VG.

    Statsadvokaten mener DNA-funnet styrker påtalemyndighetens teori om at Kristin Kirkemo var med og utførte attentatforsøket på Anne Orderud Paust. Kirkemo var tiltalt for forholdene og ble først dømt for dette i tingretten – men frikjent i lagmannsretten.

    Året etter ble Anne Orderud Paust og foreldrene Kristian Magnus og Marie Orderud skutt og drept på Orderud gård i Sørum i daværende Akershus.

    Kristin Kirkemo
    Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
  • Spesialenheten: Henlegger Orderud-anmeldelse

    Det skriver Spesialenheten i sin avgjørelse.

    Spesialenheten har ikke funnet grunnlag for å iverksette etterforskning etter at Per Kristian Orderud anmeldte en tidligere kriminaltekniker fra Kripos.

    Anmeldelsen gjaldt uriktig forklaring for lagmannsretten.

    «På bakgrunn av innledende undersøkelser mente Spesialenheten at det ikke var tilstrekkelige holdepunkter i saken som sannsynliggjorde at vedkommende hadde avgitt en bevisst uriktig forklaring for retten, eller tilveiebrakt falske bevis», heter det i Spesialenhetens påtalevedtak.

    Per Kristian Orderud påklager Spesialenhetens henleggelse av anmeldelsen, opplyser Orderuds privatetterforsker Tore Sandberg til NTB.

  • Befaring på Orderud Gård – vurderer gjenopptakelse

    Onsdag var gjenopptakelseskommisjonen på befaring på Orderud gård, i forbindelse med trippeldrapet som fant sted der i 1999.

    Dette skjer etter at Per og Veronica Orderud i 2018 søkte om å få saken gjenopptatt.

    Befaringen skal ha vart i halvannen time, men det er ikke avgjort om saken blir løftet igjen ennå.

    Privatetterforsker Tore Sandberg, som i flere år har etterforsket saken, var også til stede under dagens befaring.

    Det var Dagbladet som meldte saken først.

  • Ingen Orderud-treff på revolver

    Privatetterforsker Tore Sandberg opplyser til NRK at Kripos tekniske undersøkelser ikke ga noen match mellom revolveren som ble overlevert i romjulen og prosjektilene som ble funnet på Orderud gård.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no