Hopp til innhold

Orderud-drapene

Oppsummert

Per og Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til overlagt drap på tre familiemedlemmer. Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød fikk 16 og 18 år. Per og Veronica har søkt om å få saken gjenåpnet, men har ikke fått medhold.

 • Veronica Orderud: – Jeg er selvsagt skuffet

  Veronica Orderud sier hun er skuffet etter at gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker mandag besluttet ikke å gjenoppta drapssaken hun ble dømt for i 2002.

  – Jeg er selvsagt skuffet først og fremst. Avgjørelsen er uforståelig, men føyer seg inn i rekker av uriktige avgjørelser fra Gjenopptakelseskommisjonens side i andre store saker, skriver hun i en melding til Dagen.

  – Vår kamp for gjenopptakelse og renvaskelse fortsetter ufortrødent, skriver hun videre.

  Hun og eksmannen Per Orderud har hele tiden hevdet at de var uskyldig dømt og engasjerte allerede i 2006 privatdetektiv Tore Sandberg til å gå gjennom etterforskningsmaterialet i saken.

  (NTB)

 • Harald Orderud håper å kunne vere ferdig med drapa på Orderud gård

  Harald Orderud, som er fetteren til Per Orderud, seier han kjenner seg letta etter at Gjenopptakingskommisjonen måndag konkluderte med at det ikkje var grunnlag for å ta opp att Orderud-saka.

  Samtidig er det spørsmål som manglar svar, seier han til NRK.

  – Det er framleis ikkje klart kven som stod for sjølve drapshandlinga. Men det får vi leve med. No kjenner eg at det som skjedde for 25 år sidan endeleg er over.

 • Kirkemo håper saken er avsluttet

  Kristin Kirkemos advokat Vegard Aaløkken sier hun er tilfreds med avgjørelsen.

  – Min klient har vært ferdig med saken lenge, og håper den nå er avsluttet for godt. Hun har ikke forandret syn på saken, sier Aaløkken til NRK.

  Hennes forklaringer i retten førte i stor grad til at de tre andre ble trukket inn i saken. Hun ble selv dømt til 16 års fengsel for medvirkning til trippeldrapene.

 • Gråtkvalt Per Orderud om at saken ikke gjenopptas: – Ikke til å tro

  – Jeg syns det er helt ubegripelig. Jeg forstår ikke at man kunne si nei, men jeg er ikke overrasket, sier en gråtkvalt Per Orderud, etter at det ble klart at saken hans ikke blir gjenopptatt.

  Orderud sier at han ikke vil gi seg.

  – Det er som Tore sier, vi kommer ikke til å gi oss uansett, sier Per Orderud.

  Gjenopptakelseskommisjonen har kommet frem til at de nye bevisene og opplysningene som er framkommet ikke er sterke nok til å kunne påvirke utfallet, og at det ikke finnes prosessuelle omstendigheter som tilsier at saken skal gjenåpnes.

 • Sjødin: Stort spørsmål om kommisjonen vet hva den holder på med

  Advokat Arvid Sjødin går hardt ut mot Gjenopptakelseskommisjonen, etter avgjørelsen om å ikke ta opp igjen Orderud-saken.

  – Det er et stort spørsmål om kommisjonen vet hva den holder på med. Her er det noe alvorlig som ingen får innsyn i, sa Sjødin på en pressekonferanse med privatetterforsker Tore Sandberg og Per Orderud.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no