NRK Meny
Vil styrke etikkrådet
Foto: Johan B. Sættem / NRK

Oljefondet og etiske retningslinjer

Oppsummert

Fleire protesterte mot forslaget til Finansministeren utanfor Stortinget i føremiddag. Regjeringa vil leggje ned Etikkrådet til oljefondet, og foreslår at Noregs Bank tek over det rådet gjer i dag.

  • Oljefondet utelukker to selskaper

    Oljefondet utelukker investeringer i to selskaper i Vest-Sahara: Cairn Energy PLC og Kosmos Energy Ltd, opplyser Norges Bank. Selskapene utelukkes etter en vurdering av risiko for særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer.

  • – Vurderer å utelukke kullselskaper

    Oljefondet vurderer å utelukke ytterligere 40 selskaper, i tillegg til de 52 selskapene som allerede er ute av fondets aksjeportefølje. Det opplyste direktør Yngve Slyngstad under finanskomiteens åpne høring om Statens pensjonsfond i Stortinget i dag.

Finansminister Siv Jensen legger fredag 10. april fram stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2014. I den anledning inviterer Finansdepartementet til pressekonferanse.
Oljefondet hadde investert 82 milliarder kroner i kull ved utgangen av fjoråret, og ikke 2,5 milliarder slik Oljefondet selv hevder. Fondet har penger investert i syv av verdens ti største gruveselskaper, deriblant de verste selskapene som driver med brunkull og selskaper som bruker kull for å produsere diesel, bensin og gass.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 03030 eller 03030@nrk.no