Hopp til innhold
Pamplona okseløp

Okseløpene i Pamplona

Oppsummert

Tusenvis av mennesker samler seg i den spanske byen Pamplona hvert år for å delta på San Fermin-festivalen. Okseløpene gjennom byen er en stor del av festivalen. Siden man begynte å registrere dødstallene i 1911 har 15 mennesker omkommet i okseløpene.

  • Minst fire skadd i Pamplona-festivalens andre okseløp

    Lørdag morgen ble minst fire personer skadd i det andre okseløpet under den kjente San Fermín-festivalen i Pamplona i Spania.

    Ifølge kringkasteren skal det først og fremst være snakk om blåmerker.

    Dagen før ble like mange skadd i det første okseløpet i årets festival. Ingen av de tolv som er skadd så langt, har fått alvorlige skader.

    Hver morgen løper seks til ti okser gjennom byens gater på vei til tyrefekterarenaen der de må bøte med livet senere samme dag. I løpet av festivalen, som varer i en drøy uke, er det åtte okseløp.

    Hver morgen stiller mange, ofte hundrevis, av folk seg opp langs ruten for å delta i de tradisjonsrike løpene, og hvert år blir mange av dem skadd. De vanligste skadene kommer fordi folk trampes ned, enten av oksene eller andre løpere, men noen blir også spiddet av oksene.

    Siden 1924 har 16 mennesker dødd i okseløpene i Pamplona. Det seneste dødsfallet var i 2009.

    Okse løper i gatene i byen Pamplona i Spania under den kjente San Fermin-festivalen.
    Foto: Alvaro Barrientos / AP
  • Seks ble skadd i årets første okseløp i Pamplona

    Det første av årets okseløp under den berømte og kontroversielle San Fermín-festivalen i Pamplona i Spania har gått av stabelen. Seks personer ble skadd.

    Tusenvis av festlystne var vitne til at startskuddet for det første okseløpet ble avfyrt fredag morgen. I til sammen åtte dager blir flere okser drevet gjennom de trange gatene og inn på tyrefekterarenaen om morgenen.

    Hundrevis av personer – hovedsakelig unge menn – løper foran oksene, som veier rundt 600 kilo.

    Seks av okseløpdeltakerne ble skadd, men ingen av dem alvorlig, opplyser Røde Kors til spansk TV fredag. Alle seks ble fraktet til sykehus.

    Festivalen har blitt avholdt i rundt 400 år til ære for byens skytshelgen, San Fermín. Folk myldret i Pamplonas gater fredag morgen og danset, sang og viftet med de tradisjonelle røde skjerfene som forbindes med festivalen.

    San Fermín-festivalen har høstet mye kritikk for behandlingen av oksene, og kritikerne mener de lider under løpene og tyrefektingen.

    (NTB)

    Okseløpet i Pamplona
    Foto: Alvaro Barrientos / AP
  • Comeback for okseløpene i Pamplona

    Etter to års pandemiopphold er det torsdag igjen duket for de tradisjonelle okseløpene i spanske Pamplona.

    Feiringen startet allerede onsdag med fyrverkeri. Den ni dager lange San Fermin-festivalens høydepunkt er okseløpene på morgenene.

    Der blir seks okser sluppet fri for å jage tusenvis av folk som forsøker å unngå dem etter beste evne mens de løper gjennom en svingete, brosteinsbelagt rute fram til byens tyrefekterarena.

    Tilskuere følger med fra balkonger og trebarrikadene som rammer inn løypa. Programmet etter okseløpene består av spising, drikking, dans og andre kulturinnslag.

    Festivalen ble avlyst i 2020 og 2021 på grunn av koronapandemien. (NTB)

  • Fem personer skadd i okseløp

    I årets første okseløp i Pampelona i Spania er tre personer spiddet av en okse og to andre skadet, melder Reuters. Flere tusen personer er samlet i den nordspanske byen for å delta i løpet.

    Okseløp i Pamplona, Spania
    Foto: Ander Gillenea / AFP
Siste dag med oksesløp i Pamplona
Pamplona okseløp
Det årlige okseløpet i Pamplona, en del av San Fermín-festivalen, ble gjennomført mandag. En person ble spiddet av en okse, mens tre andre personer måtte behandles for bruddskader. Bilder fra EVN
Minst 20 personer har blitt skadet, noen av dem alvorlig under okseløpet på San Fermin-festivalen i Pamplona i går. Mange ble skadet i mengden av personer og okser som samlet seg på arenaen i Pamplona etter at løpet var over.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no